Anime Review: Your Name

0 Posted by - 9 juni 2018 - Bespreking

De anime Your Name was een van de grootste bioscoopsuccessen in Japan. Dat is verdiend. Naast de prachtig vormgegeven animatie heeft de film een verrassend uitgangspunt en een goed verhaal dat niet alleen maar romantisch is, maar ook erg spannend.

Mitsuha is een meisje uit een plattelandsdorpje, dat haar leven maar saai vindt. Als ze op een dag wenst dat ze liever in Tokio zou willen wonen gebeuren er vreemde dingen. Ze wordt de volgende dag wakker in het lichaam van een jongen, Taki, die in Tokio woont en daar architectuur studeert. Andersom gebeurt hetzelfde. Taki wordt wakker in het lichaam van Mitsuha. De dag erop ontwaken we ze weer in hun eigen lichaam en dit proces herhaalt zich een aantal keer.

Het eerste gedeelte van de film bestaat vooral uit een aantal verwarrende en grappige situaties die uit deze situatie voortkomen. Als dit na een tijdje gaat wennen, proberen ze uit te vinden hoe het komt en weten ze een manier te bedenken om met elkaar contact op te nemen. Dit lijkt het recept voor een romantische komedie en dat is het in de basis ook. Jongen en meisje verwisselen van lichaam en leven en leren elkaar langzaam kennen. Maar net op het moment dat je denkt dat je het vervolg wel kan raden, volgen er een aantal interessante en verrassende plotwendingen, waardoor er opeens nog veel meer op het spel komt te staan. Niet alleen ben je dan heel benieuwd hoe het allemaal in elkaar zit, maar zit je tot het eind van de film op het puntje van je stoel om te zien hoe het gaat aflopen. Hierdoor krijgt het verhaal meerdere lagen en daardoor stijgt het boven het niveau van een gewone romantische film uit.

Ook visueel ziet de film er schitterend ook. Het dorpje en de stad komen helemaal tot leven in de achtergronden die op bestaande locaties zijn gebaseerd. De sfeervolle kleuren en het spel met licht en donker en weerverschijnselen doet de rest. De karakters hebben zowel aardige als minder aardige kantjes, waardoor ze geloofwaardige worden en  je helemaal met ze mee gaat leven.

Het is moeilijk om voor deze film iets te verzinnen dat beter had gekund. Je zou kunnen zeggen dat er een aantal interessante vragen worden gesteld over spiritualiteit en over tijd en ruimte, die uiteindelijk niet helemaal volledig beantwoord worden.  Ze staan duidelijk in het teken van de ontwikkeling van de personages en hun liefde voor elkaar. Ook wordt de spanning door allerlei filmtrucs wel heel erg ver opgebouwd en had het scenario hier en daar een tikje minder glad en zoet kunnen zijn.  Maar ach, dit is gewoon een spannende romantische film met geloofwaardige en lieve karakters en met oogstrelende animatie. Bovendien werpt de film ook nog wat interessante filosofische vragen, waar je over na kan denken. En dat zijn redenen genoeg om Your Name snel te gaan bekijken.

8.8

Verhaal

8.5/10

Animatie

9.0/10

Pros

  • Oogstrelende sfeervolle animatie
  • Interessant uitgangspunt dat goed wordt uitgewerkt
  • Mooie wending, waardoor het ook nog erg spannend wordt
  • Romantiek!

Cons

  • De door met filmtrucs gaat af en toe helemaal open om de spanning er in te houden, maar echt storen doet het nergens
  • Het is een gelikte film met weinig rafelrandjes

Lees meer!