Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Generaal en Peter de Smet – Tentoonstelling Groningen

23 juni 2018 - 18 november 2018

Van 23 juni tot en met 18 november 2018 organiseer het Nederlands Stripmuseum in Groningen een overzichtstentoonstelling van het werk van striptekenaar Peter de Smet en zijn strip De Generaal.

De Generaal

Het bekendste stripverhaal van Peter De Smet is De Generaal. De strip De Generaal gaat over een generaal die  ‘de macht’ probeert te grijpen door op allerlei absurde manieren het fort van De Maarschalk aan te vallen. Dit mislukt altijd en in ieder verhaal eindigt de De Generaal in de cel van het fort.

De aantrekkingskracht van De Generaal schuilt naast dit eenvoudige gegeven en de hilarische methoden die hij gebruikt om de macht te grijpen met name in de bijfiguren, die in de strip voorbijkomen.  Vaak vormen de ontmoetingen met de bijfiguren ook weer terugkerende grappen. Zo probeert motoragent Dreutel in veel verhalen te voorkomen dat De Generaal zijn plannen kan uitvoeren. Dit mislukt ook altijd en zijn motorfiets overleeft in de meeste gevallen ook het eind van elk verhaal niet. Dit is te vergelijken met het lot van de piraten in de strips van Asterix en Obelix.

De Generaal bijfiguren

Andere bijfiguren zijn De Professor, die meestal alle listen en wapens levert en De Soldaat, die de tank bestuurt. Vaak vormen de verhalen en bijfiguren ook commentaar op actuele gebeurtenissen en bekende personages uit de periode tussen 1971 en 2003, waarin de strip verscheen.

In de tentoonstelling in Groningen wordt ook aandacht besteedt aan de andere stripverhalen van Peter De Smet, zoals Joris PK, Viva Zapapa en Otto, Olivier en Oskar, dat in Donald Duck weekblad verscheen. Naast de strips, zijn er in Groningen ook cartoons, posters en ander grafisch werk van De Smet te zien.

Op dit moment is bij uitgeverij Personalia ook het eerste deel verschenen van de integrale reeks die alle strips van De Generaal moet gaan bundelen. Ook het Nederlandse tijdschrift Strip Glossy heeft recent een speciaal nummer over De Generaal uitgebracht. Klik voor onze bespreking van dat nummer hier.

 

 

 

Gegevens

Begin:
23 juni 2018
Einde:
18 november 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Locatie

Nederlands Stripmuseum Groningen
Groningen,