Nieuws

Stripdagen Haarlem organiseert Stripweekend

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober 2020 organiseert Stripdagen Haarlem een minifestival onder de naam Stripweekend Haarlem.

Stripweekend Haarlem

Het grote tweejaarlijkse Nederlandse Stripfestival Stripdagen Haarlem zou eigenlijk in juni van dit jaar plaatsvinden, maar is uitgesteld naar volgend jaar in verband met de Coronapandemie. Als alternatief is er nu een minifestival.

Stripweekend Haarlem 2020 bestaat uit de onderdelen van het programma van het oorspronkelijke festival die specifiek verbonden waren aan dit jaar, zoals 75 jaar bevrijding en het 775-jarige bestaan van Haarlem.

De rest van de programmering, zoals de verschillende beurzen en andere reguliere activiteiten, worden uitgesteld tot 2021.

Het programma van het Stripweekend Haarlem bestaat uit de volgende onderdelen:

Tentoonstelling Scherven en Littekens
Erik de Graaf schreef en tekende de afgelopen jaren twee graphic novels, Scherven en Littekens, waarin hij vertelt over de vriendschap tussen twee gewone mensen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De verhalen zijn deels gebaseerd op verhalen van zijn oma. Van 2 tot en met 11 oktober is in Platform voor Kunsten 37PK een tentoonstelling te zien over beide verhalen.

 

Graphic Novel Weekend
Tijdens het Stripweekend sluiten tekenaars, illustratoren, schrijvers en vertegenwoordigers van andere kunstdisciplines zich op in Het Slachthuis en werken samen om in een spannend experiment tot een mooi verhaal over de Spaarnestad te komen. Het resultaat zal worden aangeboden aan de burgemeester. Bezoekers kunnen een kijkje komen nemen tijdens het evenement.

 

Lezing Stripmaker des Vaderlands
Op vrijdagmiddag 2 oktober reflecteert scheidend Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer in de Bibliotheek Haarlem op de afgelopen drie jaar waarin zij de Nederlandse stripwereld heeft vertegenwoordigd en het medium strip in de volle breedte heeft laten zien.

 

De Tweede Wereldoorlog in Strips
Op 4 oktober is er in het Patronaat het congres ‘De Tweede Wereldoorlog in strips’. Onder de bezielende leiding van Kees Ribbens (NIOD) en Rik Spanjers (Universiteit van Utrecht) gaan een aantal stripauteurs onder meer dieper in op hoe zij de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht. Aanwezig zijn Erik de Graaf, Aimée de Jongh, Peter van Dongen, Marga Altena en Brian Elstak. De aanwezige auteurs zullen hun werk na afloop signeren. Kaartjes zijn te koop via deze website.

Bevrijd! Magazine
Ter gelegenheid van dit congres brengt Stripweekend Haarlem in samenwerking met Erik de Graaf het magazine Bevrijd! uit, met onder meer bijdragen van en interviews met Peter van Dongen (de ook de cover tekende), Emile Bravo, Aimée de Jongh, Eric Heuvel, Marga Altena en Brian Elstak, en Erik de Graaf zelf. Het voorwoord is geschreven door Adriaan van Dis, het magazine kost € 5,00 en zal tijdens het Stripweekend Haarlem maar ook in de betere (strip)winkel te verkrijgen zijn.

De onderdelen van het Stripweekend Haarlem zullen ook te volgen zijn via de Facebookpagina van de organisatie. Zie voor meer informatie over het programma de website van De Stripdagen Haarlem.

Lees meer!
Back to top button