BesprekingSlider

Strip Review: Thorgal – Vaarwel Aaricia

In Vaarwel Aaricia neemt Thorgal op oude leeftijd afscheid van zijn geliefde Aaricia en moet hij door ingrijpen van de goden een moeilijke keuze maken.

Thorgal Vaarwel Aaricia

Vaarwel Aaricia is het eerste deel in de nieuwe Thorgal Saga reeks, waarin bekende auteurs een eigen verhaal over het sterrekind mogen vertellen. Voor dit album is dat Robin Recht, een Franse auteur, die vooral bekend is van verhalen in het fantasy genre.

Hij geeft een Thorgal op leeftijd meteen een zwarte beproeving. Zijn vrouw Aaricia is overleden. Maar nog voordat hij afscheid van haar lichaam heeft kunnen nemen, verschijnt de slangengod Nidhogg voor zijn neus. Die heeft meestal niet veel goeds in de zin en dat beseft Thorgal ook als hij hem een aanbod doet.

Vaarwel Aaricia

Thorgal krijgt een ring aangeboden, die hem naar het verleden kan brengen, waarin Aaricia nog leeft. Nidhogg heeft Thorgal te pakken op zijn meest kwetsbare moment en natuurlijk kan hij de drang niet weerstaan om de ring te gebruiken.

Wat volgt is een ontmoeting met een veel jongere Aaricia en ook een jongere versie van zichzelf. Aaricia is ontvoerd en de oude en jonge Thorgal gaan samen op pad om haar te redden.

Dit levert een ontroerend verhaal op, waarin de oude Thorgal terugkijkt op zijn leven en de jonge Thorgal een vooruitblik krijgt op zijn mogelijke toekomst. Maar het is tegelijkertijd ook een episch en spannend viking avontuur, dat naadloos aansluit bij de spannende avonturen in de reguliere reeks.

Het is bewonderenswaardig hoe goed de uitgever de continuiteit en de kwaliteit van de reeks weet te bewaken na het stoppen van de oorspronkelijke auteurs. Zowel de hoofdreeks als de verschillende bijreeksen en spinoffs leveren deel voor deel nog spannende en interessante toevoegingen op.

Ook Robin Recht maakt van Vaarwel Aaricia een onvergetelijk epos. De tekeningen liggen dicht tegen die van Rosinski aan, maar doen daar vaak nog een schepje bovenop door een erg sterke scenografie, fraaie achtergronden en inkadering van de actie. Ook de inkleuring van dit album is erg sterk en sfeervol, waardoor dit een van de beste Thorgal albums is van de laatste jaren.

Lees meer!

9

Verhaal

8.5/10

Tekeningen

9.0/10

Kleuren

9.5/10

Pros

  • Een ontroerend viking verhaal met mooie tekeningen en fraaie kleuren
Back to top button