Bespreking

Strip Review: January Jones 12 – In de Geest van Omar Mukhtar

De titel van January Jones 12 verwijst naar de beroemde leider van het verzet tegen de Italiaanse bezetter van Libië in het begin van de vorige eeuw.

January Jones 12


Het album zelf speelt zich grotendeels af in het door Italië bezette land en er komt ook een personage in voor met de naam Omar. Die heeft verder niet zoveel te maken met de Omar uit de titel en verder leren we ook niet echt veel over de opstand. Het album is vooral een aktievol tussendoortje voor de vliegenier en haar mecanicien Rik.


Aan het begin van dit album krijgt het duo in Engeland eindelijk de beschikking over de nieuwe Comet. Het is de bedoeling dat Jones en Rik een promotiereis maken om het vliegtuig onder de aandacht te brengen. Voordat de reis begint, landen ze eerst nog even in Amsterdam. Rik kreeg in het vorige album toegang tot een kluis van zijn vader en heeft nu tijd om de inhoud beter te bestuderen. Daaruit blijkt dat hij meer informatie kan vinden in Nederlands Indië.


Dat wordt dan ook het doel van hun promotiereis. Maar al snel blijkt dat dat doel er voor dit album
er nog niet in zit. Bij een tussenstop in Rome ontmoeten ze een paar oude bekenden, die nog een
appeltje met ze te schillen hadden. Ternauwernood worden ze gered door de eerder genoemde
Omar uit Libië en dat is het begin van een lange achtervolging door allerlei Italianen, die uiteindelijk leidt naar een oase in de woestijn van Libië.

January Jones 12

Het is jammer dat de Omar uit de titel niet veel te maken heeft met het personage Omar uit dit album. De verzetsheld was in de jaren ‘30 nog in leven, dus met enige creatieve vrijheid hadden deze Omars best samen kunnen vallen. We leren verder ook niet veel over de achtergronden van het verzet in Libië.

Het sterke punt van deze reeks is dat we naast een vlot actie avontuur ook nog wat opsteken over de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit leidt in sommige delen tot te uitgebreide uiteenzettingen, maar in dit deel is de achtergrondinformatie weer te beperkt.

Er is wel veel actie, maar een goede spanningsboog ontbreekt. Het verhaal valt uit elkaar in een paar losstaande achtervolgingen en lijkt vooral een excuus voor wat rondrennen en schieten in de woestijn. We hopen dat we in het volgende deel eindelijk wat meer te weten komen over de ouders van Rik
en zijn erfenis.

De tekeningen van January Jones 12 zijn goed in orde. Er is veel aandacht besteed aan details en de
achtergronden zijn rijk gevuld. Het is wel jammer dat de tekeningen zich strikt houden aan de 4 strookjes per pagina. Er komen allerlei interessante gebouwen voorbij, zoals het Colosseum en het Vaticaan, die in de uitwerking wel wat grotere plaatjes verdienen.

Lees meer!

7.5

Tekeningen

8.5/10

Verhaal

7.0/10

Kleur

7.0/10

Pros

  • Goed getekend avontuur met veel aktie

Cons

  • Relatie weinig historische achtergrond en een weinig interessant hoofdplot
Back to top button