NieuwsUitgelicht

Aimée de Jongh wint Stripschapprijs 2022

Aimée de Jongh wint de Stripschapprijs 2022 voor haar hele oeuvre.

Aimee de Jongh Stripschapprijs 2022

Dat heeft het Nederlandse Stripschap bekendgemaakt. De Stripschapprijs is de belangrijkste prijs voor Nederlandse stripauteurs.

Aimée maakte afgelopen jaar veel indruk met haar meest recente graphic novel Dagen van Zand, die zelfs opdook in lijstjes met het beste Nederlandse boek van 2021. (Lees hier onze review)

Aimee de Jongh Stripschapprijs 2022 Dagen van Zand

Niet alleen in Nederland werd Dagen van Zand goed ontvangen, maar ook in het buitenland. Zo won het de Franse Prix Ouest voor het beste album van het afgelopen jaar en de Japan International Manga Award.

Op 33-jarige leeftijd heeft Aimée de Jongh inderdaad al een behoorlijk oeuvre op haar naam staan. Maar ze staat ook bekend om haar grote productiviteit. Ze publiceerde eerder de graphic novels Taxi!, Bloesems in de Herfst en De Terugkeer van de Wespendief, dat inmiddels is verfilmd. Deze titels zijn intussen ook verkrijgbaar in verschillende andere talen.

Taxi!

Daarvoor was ze in Nederland ook al jaren bekend door haar humoristische strookjesstrip Snippers, dat in verschillende dagbladen verscheen. Van 2013 tot 2018 verschenen er 9 albums van Snippers.

Aimée levert ook regelmatig redactionele grafische bijdragen aan Vrij Nederland, NRC en Drawing The Times.

Drawing the times

De Jongh is daarnaast ook nog actief als illustrator van kinderboeken en als animator.

In juni 2022 verschijnt ook alweer haar nieuwste graphic novel Zestig Lentes, waarin ze samenwerkt met de Franse schrijfster Ingrid Chabbert.

60 lentes

Lees meer!
Back to top button