BesprekingSlider

Strip Review: Blake en Mortimer 29 – Acht Uur in Berlijn

Blake en Mortimer 29 – Acht Uur in Berlijn is een spannende en goedgetekende thriller.Acht uur in berlijn

Het verhaal neemt alle tijd voor de opbouw van een aantal intriges die met elkaar in verband staan.

Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Berlijn in het voorjaar van 1963. De Berlijnse muur is nog in aanbouw en de spionage activiteiten van Oost en West kennen een hoogtepunt. Aan het begin van het album wordt een Westerse spion neergeschoten als hij vanuit Oost Berlijn over de muur probeert te vluchten.

Acht Uur in Berlijn

Tegelijkertijd wordt in de Oeral op een archeologische vindplaats een bijzondere ontdekking gedaan door een oude bekende van professor Mortimer. Die gaat vanuit Londen op weg naar de vindplaats om daar te ontdekken dat het niet om een archeologische vondst gaat. Er blijken acht lijken te zijn gevonden met een bijzondere verminking aan het gezicht.

Op hetzelfde moment wordt ook Blake ingezet voor een kennelijk grote geheime missie die op korte termijn in de stad zal afspelen.

Veel meer verklappen van de plot zou het plezier van het lezen verpesten. De lol van dit album zit in het stapsgewijze ontdekken waar de verhalen elkaar uiteindelijk raken. Het verhaal van de nieuwe auteurs Jose Louis Brocquet en Jean Luc Fromental zit goed in elkaar en blijft tot de laatste pagina’s interessant en spannend.

We zijn wel eens minder verwend met de spanning en kwaliteit van de verhalen van Blake en Mortimer, maar na het ook prima verhaal van deel 28 lijkt de focus terug en het tij gekeerd.

Ook in Acht Uur in Berlijn komen we nog vaak grote tekstblokken tegen, maar in tegenstelling tot eerdere moderne avonturen worden die minder om nostalgische redenen ingezet. Ze worden ook prima afgewisseld met met pagina’s waar het beeld en de getekende handeling leidend is.

En ook over de tekeningen van Antoine Aubin in dit deel niets dan lof. Hij heeft de reputatie om erg lang over een album te doen, maar het resultaat is er dan ook naar. Zijn klare lijnen zijn een plezier om naar te kijken en van te genieten.

Acht Uur in Berlijn is zowel een uitstekende aflevering in de langlopende Blake en Mortimer reeks alsook een spannende Koude Oorlog thriller, die ook voor niet-fans goed te volgen is.

Lees meer!

8.3

Tekeningen

8.5/10

Verhaal

8.5/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Acht Uur in Berlijn is een spannende thriller
Back to top button