AchtergrondNieuws

Stripdagen Haarlem 2018

De Stripdagen Haarlem 2018 vindt plaats van 25 mei tot en met 3 juni. Het festival heeft dit jaar als thema ‘De Maakbare Mens’ in verband met het 200 jarige bestaan van de roman Frankenstein van Mary Shelley. In het boek wekt Victor Frankenstein van dood materiaal een levend wezen op, het zogenaamde monster van Frankenstein.

Tijdens de Stripdagen zul je dit thema op allerlei manieren tegenkomen bij diverse evenementen in Haarlem, zoals tentoonstellingen en lezingen. Maar natuurlijk zijn er ook weer de traditionele onderdelen zoals de grote stripbeurs in het centrum van de stad met veel signerende tekenaars.

Wat is er allemaal te doen tijdens de Stripdagen? We blikken hieronder vooruit op de verschillende programma onderdelen.

 

Stripbeurzen

In het weekend van 26 en 27 mei zijn er van 10 tot 17 uur in het centrum van Haarlem drie grote en gratis toegankelijke stripbeurzen te vinden:

Op de Buitenbeurs op en rondom de Grote Markt en de St. Bavokerk zullen veel stands van striphandelaren en stripwinkels te vinden zijn.

De Buitenbeurs loopt over in de Small Press Beurs, waar kleinere uitgeverijen en onafhankelijke stripmakers hun boeken en ontwerpen aanbieden.

In De Philharmonie aan de Lange Begijnestraat 11 vindt dit jaar de Binnenbeurs plaats. In de Foyer en de Grote Zaal vind je vooral de grote stripuitgeverijen. In hun stands zul je veel striptekenaars aan het werk kunnen zien.

In de Philharmonie kun je ook de infostand van Stichting Beeldverhaal Nederland vinden.  Daar kun je informatie over het festival krijgen en de speciale festivalportfolio, die ter gelegenheid van het festival verschijnt.

Stripmakers

Tijdens het beursweekend zullen heel veel stripmakers aanwezig zijn, die hun werk graag voor je willen signeren. Er zijn al veel tekenaars bekend die langs zullen komen, zoals Aimée de Jongh, Daan Jippes, Eric Heuvel, Floris Oudshoorn, Fred de Heij, Gerben Valkema, Hanco Kolk, Kim Duchateau, Joost Swarte, Maaike Hartjes, Peter van Dongen en ga zo maar door…

De lijst met striptekenaars is nog aan verandering onderhevig en het is ook nog niet altijd bekend waar en wanneer welke makers zullen opduiken. Op deze webpagina vind je een actueel overzicht.

 

Lezingen en presentaties

Uitreiking StripGrafiekPrijs 2018
Op zaterdag 26 mei vindt om 15:00 in de Grote Zaal van de Philharmonie de uitreiking plaats van de StripGrafiekPrijs 2018. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Interviews met Stripmakers
Tijdens het beursweekend van 26 en 27 mei zullen stripjournaliseren Michael Minneboo en Natasja van Loon diverse stripmakers en andere gasten interviewen in het café van de Philharmonie. Toegang is gratis. Meer informatie over de gasten en tijden wordt nog bekendgemaakt en vind je hier.

Artist Talk met Maaike Hartjes en Francine Oomen in Museum het Dolhuys
Op zondag 27 mei om 15:30 bespreken Maaike Hartjes en Francine Oomen met Kenny Rubenis en Willem Ritstier hoe ze een zware periode in hun leven verwerken in hun tekeningen en stripverhalen. Meer informatie vind je hier.

Lezing: 200 jaar Frankenstein
Op zondag 3 juni om 12:00 geeft Janneke Budding in het Teylers Museum een lezing over de geschiedenis van het monster van Frankenstein en hoe het boek en het monster in de afgelopen 200 jaar verbeeld is in tv series, films en strips. Meer informatie vind je hier.

Dit is slecht een kleine greep uit het volledige lezingenprogramma, waaronder ook nog een lezing over Bommel en de Bijbel en een vooruitblik op de Heinz animatiefilm die dit najaar uitkomt. Het volledige programma vind je hier.

Tentoonstellingen

Tijdens de Stripdagen zijn er ook een groot aantal tentoonstellingen en exposities te bezichtigen, die voor een groot deel in het teken staan van Frankenstein en monsters in het stripverhaal. Er is een hoofdtentoonstelling waarin het Frankenstein verhaal wordt naverteld met behulp van stripfragmenten, een tentoonstelling met originelen van strips over Frankenstein, een tentoonstelling met Frankenstein objecten en een tentoonstelling over de Beestjes-strip van Schwantz, die dit jaar ook verantwoordelijk is voor de festivalposter. Op deze pagina vind je een overzicht van alle tentoonstellingen, de tijden en de locaties.

Overige activiteiten

De Stripdagen Haarlem is een van de  grootste stripfestivals van Nederland dat iedere twee jaar wordt gehouden. Het is daarom onmogelijk om hier alle activiteiten te benoemen.  Voor het complete programma kun je natuurlijk terecht op de festivalwebsite. Veel plezier in Haarlem dit jaar!

Lees meer!
Back to top button