BesprekingKlare Lijn

Strip Review: De Complete Elno

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig schreef en tekende Jan Vervoort drie verhalen van Elno.  Die zijn nu samen met een achtergronddossier gebundeld en in een integrale hardcover editie uitgegeven door Dargaud.

In het eerste album, Deja Vu in sMon-Thang, bezoekt Elno samen met een antropoloog sMon-Thang, een buurstaatje van Tibet. Hier ontvouwt zich een complot van een westerse industrieel die achter de bodemschatten van het staatje aan zit.

Het album doet in meerdere opzichten denken aan Kuifje in Tibet. Niet alleen door de tekeningen in Klare Lijn-stijl, maar ook door de setting, de plot en de bijfiguren.  De tekeningen zijn super strak uitgevoerd en het is niet voor niets dat dit album in meerdere landen is uitgegeven.Het plot zelf is niet heel bijzonder en soms wat verwarrend. Het blijft een beetje onduidelijk wie Elno precies is en waarom hij naar het staatje is gereisd. Pas in de laatste 10 pagina’s blijkt waar het plot naartoe gaat en komt het verhaal goed op gang.

In het tweede verhaal, De Mechanische Kameel, komen we wat meer te weten over Elno zelf. Het verhaal is meer in balans en draait om een medestudent die betrokken is bij wapenhandel in het Midden Oosten. Het verhaal speelt zich eerst af in Nederland en verplaatst zich daarna naar het Midden Oosten. De tekeningen zijn iets minder strak, maar wel veel levendiger. De kleuren zijn passend, maar wel wat flets. Leuk zijn allerlei details uit de tijdsperiode. Het is ook goed te zien dat het zich gedeeltelijk in Eindhoven afspeelt.

Het derde verhaal, De Stem van Sonare, speelt zich volledig af in Eindhoven. Het draait om een sekte die via het hypnotiseren van zijn leden de wereldmacht wil overnemen. Of zoiets.  Dit verhaal wijkt qua tekeningen en toon wat af van de eerste twee verhalen. De tekeningen neigen wat meer naar de lossere Atoomstijl. Het verhaal doet een beetje denken aan Het Gele Teken van Blake en Mortimer.

Zeker voor liefhebbers van de Klare Lijn is deze verzameling een aanrader. Het is jammer dat Jan Vervoort zich na dit album vooral met andere werkzaamheden heeft beziggehouden. Deze verzameling bewijst dat hij in staat was om spannende verhalen met volwassen thema’s te vertellen in een prachtige Klare Lijn Stijl. Uit het achtergronddossier kan je opmaken dat dit vooral te maken heeft gehad met het onvermogen om er een voldoende inkomen aan over te houden.

 

 

Lees meer!

De Complete Elno

8

Verhaal

8.0/10

Tekeningen

9.0/10

Kleuren

8.0/10

Dossier

7.0/10

Pros

  • Mooi gebundeld overzicht
  • Strakke Klare Lijn tekeningen

Cons

  • Verhalen komen wat langzaam op gang
  • Verhalen verschillen van toon
  • Wat mager dossier
Back to top button