AchtergrondNieuws

Blake en Mortimer 25 – Vooruitblik

(2/12/2018 update) In aanloop naar de verschijning van Blake en Mortimer 25 blikten we in dit artikel uitgebreid vooruit op het album.  Inmiddels is het album verschenen. Klik hier voor onze review van Blake en Mortimer 25 – De Vallei Der Onsterfelijken (Deel 1)

Oorspronkelijke artikel:

In november 2018 komt het nieuwe stripverhaal van Blake en Mortimer uit. Het wordt deze keer getekend door een Nederlands duo. Wat weten we allemaal al over de nieuwe Blake en Mortimer 25 ?

 

Verschijningsdatum, Titel en Cover

Uitgever Dargaud heeft bekendgemaakt dat het nieuwe stripverhaal van Blake en Mortimer op 16 november in Frankrijk verschijnt. Vanaf begin juli 2018 wordt het voorgepubliceerd in de Franse krant Ouest France en in het Belgische Moustique. De Nederlandse verschijningsdatum is op 23 november 2018.

Blake en Mortimer 25 is het eerste deel van een nieuw tweeluik met de naam La Vallée des Immortels. In het Nederlands wordt het De Vallei der Onsterfelijken.

Naast het bekendmaken van de verschijningsdatum, plaatste Dargaud ook alvast de cover van het nieuwe album op hun website. Intussen is ook de Engelse versie opgedoken op de website van Amazon.

Blake en Mortimer 25 

Dit zijn de covers van de Nederlandse edities van het album:

Het Verhaal

De Belgische scenarist Yves Sente heeft een verhaal geschreven dat verder gaat waar Het Geheim van de Zwaardvis ophield. In dat verhaal ontketende de dictator Basam Damdu de Derde Wereldoorlog.

Die oorlog is nu voorbij en Basam Damdu is verslagen. In China dreigt er echter een nieuw gevaar. De Communisten van Mao jagen de Nationalisten van Chiang Kai-shek het land uit. Geinspireerd door de eerste keizer van China wil de meedogenloze Generaal Xi-Lee een poging wagen om een nieuwe keizer van China te worden. Op dat moment doet een kennis van professor Mortimer een ontdekking uit de tijd van die eerste Keizer.  Terwijl de stad wordt bedreigd reist Mortimer naar de Britse enclave Hong Kong.

 

De Nederlandse Tekenaars en de Klare Lijn

Voor het eerst in de geschiedenis van de Blake en Mortimer worden de tekeningen verzorgd door een Nederlands tekenaarsduo. Teun Berserik en Peter van Dongen zijn allebei gespecialiseerd in de Klare Lijn. Ze hebben al eerder samengewerkt voor de strip Cat Banda. Deze strip verscheen in de jaren ’90 in het Nederlandse stripblad Sjosji.

Cat Banda

In een recent interview met De Volkskrant geeft Van Dongen aan wat de rolverdeling zal zijn tussen hem en Berserik. Ze wisselen de pagina’s met elkaar af en zullen elkaars tekeningen corrigeren. Ieder krijgt ruimte voor zijn eigen specialiteiten en interesses. Peter van Dongen zal zich wat meer richten op de karakters en de Aziatische onderdelen. Teun Berserik richt zich wat meer op de auto’s en vliegtuigen en de scenes die zich in Londen afspelen.

Berserik tekent de cover van het eerste deel en Van Dongen de cover van het tweede deel. Van Dongen zal de inkleuring verzorgen. Die zal geïnspireerd zijn door de oorspronkelijke inkleuring van De Grote Piramide uit de jaren ’50.

In een uitgebreid interview met journalist Michael Minneboo uit september 2017 liet Peter van Dongen de proefpagina zien, die het duo had gemaakt tijdens de sollicitatie voor de felbegeerde klus bij Dargaud.

fragment van de proefpagina voor Dargaud

Ook is er intussen een afgewerkte pagina uit Blake en Mortimer 25 op internet verschenen .  De pagina bevat een flashback uit Het Geheim van de Zwaardvis.

Blake en Mortimer 25 fragment

fragment van een ingekleurde pagina voor Blake en Mortimer 25

 

Nog meer Schetsen en Afbeeldingen uit het nieuwe Album

De afgelopen periode doken al veel schetsen, geïnkte en zelfs ingekleurde platen op, die voor het nieuwe album zijn gemaakt.

Bij de aankondiging van de voorpublicatie in Moustique, kregen we vast een goede eerste blik op het uiterlijk van de hoofdfiguren getekend door de nieuwe makers.

Afbeelding van Blake en Mortimer getekend door Peter van Dongen en Teun Berserik

De auteur van een Nederlandstalig blog plaatste ook een paar foto’s van afgewerkte pagina’s uit de eerste voorpublicatie van Moustique. Klik hier om deze te bekijken.

GenerationBD.com plaatste een foto van een aantal geinkte pagina’s op hun website:

BlakeetMortimer25

Ook op Twitter zijn er al veel fragmenten en schetsen uit het verhaal te vinden, zoals onder anderen deze zeer fraaie overzichtstekening in potlood van Peter van Dongen:

En ook deze schets voor de cover van de Portugese albumeditie mag er zijn:

Als je op deze Spaanse fansite naar beneden scrollt, vind je nog veel meer nieuwe foto’s, afbeeldingen en schetsen.

 

 

update: Inmiddels is het album verschenen. Klik hier voor onze review van Blake en Mortimer 25 – De Vallei Der Onsterfelijken (Deel 1)

Lees meer!
Back to top button