Bespreking

Strip Review: Saul 2 – Eindstation

In Saul 2: Eindstation zijn Saul en Lea op weg naar Hyremdahr.

 

Saul 2

De premie jager Lea heeft Saul, die wordt gezocht voor een misdaad, aan het eind van deel 1 gevangen genomen. Ze verwacht een flinke beloning te krijgen als ze hem in de stad zal afleveren. Maar daarvoor moeten ze nog een flink eind reizen.

En die reis verloopt niet vlekkeloos. Al snel moeten ze een omweg nemen, omdat ze belaagd worden door een groep hongerige reptielen. Dit leidt hen uiteindelijk naar een geheimzinnige piramide in het water, waar ze van elkaar worden gescheiden. Terwijl Saul uit het bouwwerk probeert te ontsnappen, wordt hij aangevallen door allerlei dieren en andere wezens.

Saul 2

Het eerste deel van Saul had veel weg van een fantasy verhaal met dwergen, magie en reuzen. Dit deel helt wat meer over naar science fiction. En dat bevalt goed. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf en rolt van het ene actie moment naar het andere, maar daardoor leest het wel lekker weg.

Saul heeft een kleine uiterlijke metamorfose ondergaan, waardoor hij niet meer zoveel op de held van de Storm strips lijkt. Dit vonden we in onze review van Saul deel 1 eigenlijk het grootste bezwaar. Tekenaar Apri Kusbiantoro is een groot bewonderaar van Don Lawrence en dat uit zich met name in de fraai geschilderde tekeningen van deze reeks. Dat hoofdpersoon Saul in deel 1 erg veel op Don Lawrences held Storm leek, was wel wat teveel  van het goede. Maar dat is nu met een kleine uiterlijke aanpassing netjes opgelost.

Nog steeds ademt de wereld van Saul de sfeer van de tekeningen van Don Lawrence en dat is zeker een van de belangrijkste kwaliteiten van dit album. Perfect is het tekenwerk zeker niet, maar daardoor krijgt het wel een bepaald karakter en een zekere charme. Dit is handmatige ambachelijkheid, de foutjes benadrukken dit alleen maar.

Er zit ook duidelijk nog ontwikkeling in het tekenwerk. Waar de foutjes in menselijke proporties en perspectief in deel 1 nog behoorlijk konden storen, vallen ze in deel twee niet vaak meer op. Als we naar de kwaliteit kijken  van de spectaculaire covers van de verschillende albumversies, dan zit er nog veel in het vat voor de komende albums.

Saul 2

Wat wel een beetje tegenvalt is de conclusie van dit verhaal. Het verhaal voelt als een onnodig zijstapje. De setup van het vorige deel met Saul als gevangene van Lea en een misdaad, waarvan we het fijne nog niet weten, is eigenlijk veel interessanter dan wat we hier voorgeschoteld krijgen.  Als lezer hoop je na een reeks van mysterieuze locaties en tegenstanders op het eind van het verhaal toch op een wat onthullender ontknoping dan in Saul 2 wordt opgediend.

Hoe dan ook biedt Saul 2 meer dan voldoende kwaliteiten om nieuwsgierig te zijn naar een vervolg.

Lees meer!

7.8

Tekeningen

8.5/10

Verhaal

7.0/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Geslaagde tekeningen in de stijl van Don Lawrence
  • Actievol verhaal

Cons

  • Vluchtig plot met een niet helemaal bevredigende conclusie
Back to top button