Bespreking

Strip Review: De Beestenburcht 1 – Miss Bengalore

De Beestenburcht 1 is een stripvariant op een beroemde dierenfabel van George Orwell, Animal Farm.

De Beestenburcht 1

De Beestenburcht is een ommuurde boerderij, die door mensen is verlaten en gerund wordt door de dieren zelf. Dit klinkt utopisch, maar dat is het niet. Het is een distopie. De dieren worden onderdrukt door dictator Silvio de Stier, die met zijn hondenmilitie een schrikbewind voert.

In de Beestenburcht 1 maken we kennis met een van de dieren, de poes Miss Bengalore. Zij heeft haar man verloren en moet nu in haar eentje voor haar kittens zorgen. Ze heeft daarvoor de baan van haar man overgenomen, het zoeken en vervoeren van grote rotsblokken, die gebruikt worden om de muur van de burcht te verstevigen.

De Beestenburcht 1

Het leven in de burcht is zwaar. Al in de eerste pagina’s zien we wat er gebeurt als een van de kippen een van haar eieren voor zichzelf heeft gehouden. Ze wordt aan een paal vastgezet en door de hondenmilitie verscheurd. Dit leidt tot een bloederige opstand, die de situatie niet veel beter maakt. Als er op een dag een rondreizende en verhalen vertellende rat op de burcht terechtkomt, lijkt dat tot een begin van een verandering te leiden.

Het is duidelijk dat dit eerste deel van De Beestenburcht vooral een introductie is voor het verhaal dat in meerdere delen wordt verteld. Maar het is een introductie met spanning en veel vaart. We maken kennis met een aantal sympathieke dieren die het bewind zat zijn, maar ook erg moeten uitkijken met hun verzet.

Het verhaal is ook geen volledige kopie van het verhaal van Animal Farm. De makers Delep en Dorison geven in het voorwoord aan, dat ze toch vooral een verhaal van hoop willen maken. Het verhaal zoekt dus, in tegenstelling tot het verhaal van Animal Farm naar een uitweg uit de situatie. Dat levert naast een spannend verhaal ook een inspirerend verhaal op.

De tekeningen van De Beestenburcht 1 zijn daarnaast erg mooi uitgewerkt en zeer gedetailleerd. De dieren doen in hun uiterlijk wat aan de dieren uit Blacksad denken.  Er is een mooi contrast tussen de brute stier Silvio en zijn angstaanjagende hondenmilitie en de vrolijke en zachtere dieren als poes Miss Bengalore en haar vrienden.

Ook de inkleuring is in het algemeen prima getroffen en sfeervol. In scenes met heel veel dieren en veel details heeft het soms alleen wat weinig contrast, zodat het soms wat lastig is om alle details te kunnen onderscheiden.

De Beestenburcht 1 is een mooi getekend en inspirerend verhaal. We kijken al met grote verwachting uit naar de volgende delen.

Lees meer!

8.2

Verhaal

8.5/10

Tekeningen

8.5/10

Kleuren

7.5/10

Pros

  • Spannend en inspirerende dierenfabel
  • Mooi getekend met veel fijne details

Cons

  • Hier en daar wat bloederige scenes
Back to top button