Nieuws

Nieuwe Lucky Luke gaat over Slavernij | Vooruitblik

Deel 9 in de nieuwe Lucky Luke reeks gaat over een zeer actueel onderwerp, de slavernij in de Verenigde Staten.

Nieuwe Lucky Luke over Slavernij

 

In het nieuwe album, dat later dit jaar zal verschijnen, neemt Lucky Luke het op tegen slavendrijvers. De cowboy erft een katoenplantage in Louisiana. Hij wil de plantage overdragen aan de donkergekleurde boeren, maar jaagt hiermee de slavendrijvers uit de regio tegen zich in het harnas.

Ook de makers van het album lopen het risico mensen tegen zich in het harnas te jagen, nu er wereldwijd hevige discussies ontstaan rondom de Black Lives Matter beweging. In een interview met het Franse magazine Le Point zegt scenarist Jul dat hij zich daarvan zeer bewust is. “Het is het belangrijkste album dat ik tot nu geschreven heb.”

Jul geeft aan dat hij al 4 jaar met het album bezig is en dat hij zijn uiterste best heeft gedaan om de situatie rondom de slavernij realistisch weer te geven. Binnen de Lucky Luke verhalen was de slavernij eigenlijk een blinde vlek, die vaak wordt genegeerd. Omdat Lucky Luke nu eenmaal ook een humoristische strip is, was dit een erg moeilijke opgave en moest hij als een goudsmid te werk gaan.

De afgelopen jaren hebben veel strips, die in de loop van de vorige eeuw zijn ontstaan of geschreven, veel kritiek gekregen.  Donkergekleurde personages spelen nauwelijks een rol of worden als stereotypen weergegeven.  Nu maken we ons over Lucky Luke zelf niet zo’n zorgen. Hij kiest meestal partij voor de underdog. Van belang is natuurlijk op welke manier de donkergekleurde personages in beeld worden gebracht.

In het album zal in ieder geval ook een belangrijke rol zijn weggelegd voor de eerste donkergekleurde sheriff van Mississippi, Bass Reeves, die Lucky Luke te hulp zal schieten.

Uitgeverij Dargaud deelde alvast een preview van het Franse album in hun herfstcatalogus:

De nieuwe Lucky Luke heet ‘Een Cowbow tussen het Katoen’ en wordt geschreven door Jul en getekend door Achdé.

De Franse versie van het album komt uit op 23 oktober 2020. De Nederlandse versie volgt daarna op 4 november 2020. De Nederlands cover van het album ziet er zo uit:

Lucky Luke 9

update 9 september 2020: intussen is het album verschenen. Lees onze review hier.

Lees meer!
Back to top button