Strip Review: Jenny Pine 1 – Gelijke Munt

0 Posted by - 28 juni 2020 - Bespreking

Jenny Pine is een nieuwe wraak western van scenarist Willem Ritstier en tekenaar Fred de Heij.

Jenny Pine

Jenny Pine en haar man Ben Starling staan op het punt te verhuizen als Ben vermoord wordt door de bende van de gebroeders Culvert. Deze bende heeft nog een rekening met Jenny openstaan uit het verleden.

Ze zweert wraak op de broers, maar gaat eerst nog haar geld voor de grond van haar huis ophalen bij de plaatselijke grootgrondbezitter. Als dat plan mislukt, krijgt ze ook nog de medewerkers van de grootgrondbezitters achter zich aan. Maar Jenny is vastbesloten om niet gepakt te worden en de touwtjes in eigen handen te houden.

Wat volgt is een achtervolgingsverhaal, waarbij Pine als een eenmansleger haar vijanden een voor een probeert om te leggen. Ze wordt daarbij geholpen door haar trouwe hond Leo. Dit leidt tot flink wat actie en bloederige scenes, waarbij ze nog meer vijanden maakt, die haar dan ook maar gaan opjagen.

Aan spanning en achtervolgingen dus geen gebrek in dit album. Maar dat is tegelijk ook het grootste gebrek van dit album. Het is uiteindelijk iets teveel van het goede. Na de zoveelste geslaagde omlegging, wordt het allemaal wat repetitief.

Aan het eind van het album, weet je dat Jenny Pine behoorlijk meedogenloos en een goede schutter is, maar verder heb je eigenlijk geen idee wie ze is. We krijgen een klein beetje achtergrondinformatie over haar vroegere relatie met de Culvert Brothers en we weten dat ze een partner had, die is vermoord.  MAar omdat we hem niet hebben leren kennis, is dat eigenlijk onvoldoende om een heel album met haar wraakgevoelens mee te kunnen leven. Hier en daar een rustmoment in het verhaal was ook welkom geweest om de continue actie even te onderbreken.

De tekeningen van Fred de Heij zijn zoals altijd fraai. Hij maakt veel gebruik van arceringen en de landschappen in de achtergrond worden mooi uitgewerkt. In dit album valt ook weer zijn mooie kleurgebruik op, met veel contrastrijke kleuren voor de hoofdpersonages tegenover het grijzig grauw van de achtergronden. Die kleuren brengen dit rauwe verhaal helemaal tot leven. De felle oranje jas rode sjaal maken van Jenny Pine ook een iconische verschijning.

Ondanks het wat repetitieve karakter van het tweede gedeelte van dit verhaal, heeft deze opzet toch potentie genoeg om het begin van een interessante nieuwe westernreeks te zijn.

 

Lees meer!

8

Verhaal

7.0/10

Tekeningen

8.0/10

Inkleuring

9.0/10

Pros

  • rauwe western met veel actie
  • Stoere heldin
  • fraai kleurgebruik

Cons

  • weinig rustpunten in een wat repetitief verhaal