Bespreking

Strip Review: Hilda en het Woud van Steen

Hilda en het Woud van Steen is het vijfde deel in de stripserie over de sprookjesachtige avonturen van het meisje Hilda.

Hilda en het Woud van Steen

Hilda, een meisje met blauw haar en een zwevend alpinopetje, woont met haar moeder in het stadje Trolberg. Het stadje heeft kleurige huisjes en doet daardoor een beetje Scandinavisch aan. Vlakbij het stadje ligt een grote muur, die Trolberg van het land van de Trollen scheidt.

Trolberg en omgeving wordt niet alleen door mensen en Trollen bevolkt, maar ook door allerlei andere magische wezens. Hilda kan er maar geen genoeg van krijgen en beleeft overdag spannende avonturen met deze wezens.

Zo redt ze aan het begin van dit album een kabouterfamilie van een levend stukje grond op pootjes, dat er met het huis van de familie vandoor gaat.

Haar moeder vindt de magische wezens maar gevaarlijk en eng en wil liever niet dat Hilda met ze speelt. Maar Hilda is erg avontuurlijk en laat zich niet tegenhouden. Ze bedenkt allerlei smoesjes om haar moeder te doen geloven dat ze alleen maar met mensenvriendjes speelt.

Na een tijdje merkt haar moeder, dat ze toch allerlei gevaarlijke avonturen opzoekt. Dat leidt tot een stevige ruzie, waarbij ze plotseling samen in het Trollenland terechtkomen. Hilda en haar moeder moeten opeens gaan samenwerken om weer veilig thuis te komen.

De magische strip van de Britse auteur Luke Pearson was al een groot succes in Engeland. Dat succes heeft intussen geleid tot een animatieserie op Netflix. En sinds een paar jaar wordt de strip ook door Scratch Books in het Nederlands vertaald.

De Nederlandstalige hardcover versies lagen al een tijd in de winkel. Sinds een paar maanden verschijnen ze ook in het wat goedkopere softcover formaat. Zoals voor alle boeken van Scratchbooks geldt, is ook de softcover versie uitstekend verzorgd, gedrukt op stevig papier en in een mooi groot formaat.

Hilda en het Woud van Steen

Hoewel de Hilda serie vooral gericht is op kinderen, is het ook een aanrader voor volwassenen. Ook zij zullen hun hart kunnen ophalen aan de zeer fantasievolle wereld en wezens die er rondlopen.

De relatie tussen Hilda en haar moeder is heel herkenbaar, met veel humor, maar vooral ook op een volwassen manier uitgewerkt. In Hilda en het Woud van Steen is groeien beide langzaam naar elkaar toe, als ze het samen moeten opnemen tegen de gevaarlijke trollen. En die blijken bij nader inzien ook hun positieve kanten te hebben.

Luke Pearson laat zien dat er altijd meerdere kanten aan een verhaal zitten, maar weet dit op een grappige en ook voor kinderen begrijpelijke manier te vertellen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mooie heldere tekeningen, de bijzondere layout van de pagina’s en het fraaie kleurgebruik.

Dit is gewoon een topstrip voor alle leeftijden.

Lees meer!

9

Tekeningen

9.0/10

Verhaal

9.0/10

Kleuren

9.0/10

Pros

  • Volwassen verhaal met veel humor en fantasie
  • Fraaie tekeningen en kleuren
Back to top button