Achtergrond

Wat gebeurde er ook alweer voorafgaand aan WandaVision?

Wat gebeurde er in de Marvel superhelden films met Wanda Maximoff en The Vision vóór de WandaVision serie van Disney Plus?

MArvel WandaVision

Op Disney Plus is de nieuwe Marvel serie MarvelVision van start gegaan. De serie gaat over het superhelden koppel Wanda Maximoff, ofwel Scarlet Witch en The Vision. De serie is een vervolg op de Marvel superhelden films, die je de afgelopen jaren in de bioscoop kon zien.

Maar wat gebeurde er in die films ook alweer met Wanda en Vision en hoe liepen de films voor hun af? Er gebeurt zoveel in de Marvel films dat je het na een tijdje gewoon weer vergeet. Daarom hebben we hieronder een handige samenvatting gemaakt, zodat je niet alle films opnieuw hoeft te bekijken.

We vatten de verhaallijnen van Wanda en Vision per film hieronder voor je samen, maar beschrijven niet het verhaal van de hele film. Voor die informatie kun je even kijken naar ons uitgebreide artikel waarin we de verhalen van alle Marvel films tot nu toe samenvatten. Dat artikel vind je hier.

 

Captain America: The Wintersoldier (2014)

We zien Wanda en haar tweelingbroer Pietro heel kort als gevangenen van Hydra in het Oost Europese land Sokovia. Baron Von Strucker gebruikt hen als proefkonijnen bij experimenten met de scepter van Loki, die de Mindstone bevat. Ze krijgen hierdoor superkrachten.

 

Avengers: Age of Ultron (2015)

Het wapensysteem Ultron van Tony Stark komt met hulp van de Mindstone tot leven en neemt in de vorm van een intelligente robot het systeem over. Hij wil de aarde redden door alle mensen uit te moorden en krijgt hierbij de hulp in van Wanda en haar broer. Hun ouders zijn om het leven gekomen door wapens van Tony Stark.

Ultron gebruikt de Mindstone om een nieuw synthetisch lichaam voor zichzelf te maken. Voordat dit lukt slaagt Tony Stark er in om zijn AI butler Jarvis te uploaden in het lichaam. Hierdoor ontstaat The Vision, die het opneemt tegen het minder sterke robotlichaam van Ultron.

Tijdens het slotgevecht sluiten Wanda en haar broer zich aan bij de Avengers, omdat ze doorhebben wat Utron eigenlijk van plan is. Bij dit gevecht komt Pietro om het leven.

 

Captain America: Civil War (2016)

De Avengers proberen te voorkomen dat een biologisch wapen wordt gestolen in Lagos. Tijdens deze actie veroorzaakt Wanda onbedoeld een ontploffing waarbij burgers omkomen. Omdat de VS overweegt om de Avengers te ontbinden, vraagt Tony Stark Wanda voorlopig in het Avengers hoofdkwartier te blijven. Vision blijft bij haar in de buurt. Daar ontwikkelen ze romantische gevoelens voor elkaar.

 

Avengers: Infinity War (2018)

Wanda en Vision hebben intussen een geheime relatie gekregen en wonen in Edinburgh. Thanos is op zoek naar de Mindstone en stuurt zijn compagnons op Vision af. Ze reizen naar Wakanda, waar professor Shuri de Mindstone probeert te verwijderen van Visions voorhoofd, zonder Vision zelf te doden. Thanos komt vervolgens eerder aan in Wakanda, dan Shuri het proces kan voltooien.

Vision vraagt aan Wanda om de steen samen met hemzelf zelf te vernietigen. Dit doet ze, maar omdat Thanos de tijd terugdraait, kan hij dit ongedaan maken. Thanos plukt vervolgens de Mindstone van het hoofd van Vision, waarbij hij om het leven komt.

Vervolgens laat Thanos met een knip van zijn vinger de helft van de mensheid verdwijnen. Hierbij verdwijnt ook Wanda Maximoff.

 

Avengers: Endgame (2019)

Als de Avengers Thanos uiteindelijk verslaan, komt Wanda Maximoff weer terug. Dit geldt niet voor Vision, omdat hij al voor de vingerknip door Thanos was vernietigd.

 

Samenvatting in beeld

In onderstaande video kun je de samenvatting van het verhaal van Wanda en Vision ook in beeld bekijken:

 

Wanda en Vision in de Marvel Comics

De ontstaansgeschiedenis van de Marvel superhelden omvat in de comics soms verschillende decennia. Daarom wijken de verhalen in de films vaak wat af van de verhalen in de comics.  Als je meer wil weten over de onstaansgeschiedenis van Vision en Wana Maximoff in de comics, kun je onderstaande video bekijken

 

 

Lees meer!
Back to top button