Bespreking

Anime Review: KADO – The Right Answer

De 12 delige anime serie KADO: The Right Answer (Seikai Suru Kado) gaat over een wezen uit een andere dimensie, dat met zijn ‘KADO’ in Tokio landt. De KADO is een kubusvormig object van 2 kilometer groot, dat als intermediair dient tussen onze wereld en de wereld van Yaha-kui zaShunina, zoals het wezen heet.

Het wezen komt in contact met meesteronderhandelaar Kojiro Shindo, die namens hem het gesprek aangaat met de regering van Japan en de wereld. Het wezen wil de wereld namelijk volgens eigen zeggen een stap vooruit helpen.

https://youtu.be/H-QfHY01_ZI

KADO is een serie van de website Crunchyroll, die in Nederland via verschillende platforms (o.a. iOS, Android, XBOX, PS4, Switch) legaal anime aanbiedt met Engelstalige ondertiteling. Het aanbod is heel divers en wat opvalt is dat de zender ook verschillende series aanbiedt die wat dieper gaan of ingewikkelder materie aansnijden dan de gemiddelde westerse animatie.

KADO is een van die series, die wat complexer zijn dan gebruikelijk. Het snijdt een aantal interessante filosofische, politieke en wetenschappelijke thema’s aan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als we plotseling de beschikking zouden krijgen over een oneindige hoeveelheid gratis energie? De serie probeert te laten zien wat dat betekent voor individuele mensen en de machtsverhoudingen in de wereld. De gevolgen worden soms wat gesimplificeerd uitgewerkt, maar het levert interessante gedachten op.

Het betekent ook dat de serie hier en daar nogal wat ruimte nodig heeft om bepaalde zaken uit te leggen. Daardoor is het geen serie voor ongeduldige kijkers. Maar geduld wordt beloond. Naarmate de serie vordert, wordt ook duidelijk dat er misschien wat addertjes onder het gras van de goede bedoelingen van het wezen zitten. Waar de eerste afleveringen het vooral moeten hebben van nieuwsgierigheid naar de techniek en de filosofische aspecten van het uitgangspunt, komt er in de latere afleveringen meer spanning en actie bij kijken.

De serie ziet er qua beelden goed uit. Het is een zogenaamde CGI animatie, wat betekent dat de meeste beelden uit de computer komen. Alle animaties zien er daardoor goed en realistisch uit, al is het gevolg wel dat het soms ook een beetje statisch overkomt. Door de CGI effecten komt het interdimensionale object KADO wel op een hele mooie en overtuigende manier tot leven.

Deze serie is een goed voorbeeld van hoe je met wat ingewikkelder concepten een interessante, maar ook spannende animatie voor volwassenen kan maken.

 

Lees meer!

8.8

Verhaal

9.0/10

Animaties

8.5/10

Pros

  • Erg interessant uitgangspunt
  • Mooi geanimeerd
  • Volwassen verhaal

Cons

  • Verhaal komt wat traag op gang door focus op filosofie en wetenschap
  • CGI animatie oogt soms wat statisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button