AchtergrondNieuws

William Vance tekenaar van XIII overleden

Op 14 mei is op 82-jarige leeftijd de Belgische striptekenaar William Vance overleden.

Hij was bij een groot publiek vooral bekend als tekenaar van de serie XIII (Dertien). Onder stripliefhebbers was hij ook zeer bekend van een groot aantal andere series, zoals Bruno Brazil, Bruce J. Hawker en Bob Morane. Hij heeft ook veel korte verhalen voor het weekblad Kuifje getekend.

William Vance, die in het echt William van Cutsem heette, was bekend om zijn realistische tekenstijl. Hij ontving hiervoor in 2005 de Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Vance tekende al niet meer sinds 2010, als gevolg van de Ziekte van Parkinson.

Het grootste succes behaalde hij met de avonturenreeks XIII, over een geheim agent met geheugenverlies.  Hij creëerde deze serie samen met scenarioschrijver Jean van Hamme in 1984. Hij tekende 18 albums van de reeks, die intussen wordt voortgezet met een andere tekenaar en schrijver en ook een spin-off kent. De serie verscheen in vele talen, kreeg een eigen computergame en diverse verfilmingen.

 

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button