AchtergrondNieuws

Pieter Hogenbirk nieuwe tekenaar Eppo Strip

Eppo Stripblad meldt op zijn website dat Pieter Hogenbirk de nieuwe tekenaar is van de Eppo strip.

De strip Eppo werd in 1974 bedacht door Uco Egmond. Hij tekende de strip tot 1985 voor het gelijknamige stripblad, dat in 1988 overging in het stripblad Sjors en Sjimmie.

Eppo, getekend door Uco Egmond

 

Bij de herstart van Eppo Stripblad in 2009, pakte Egmond Eppo weer op. In 2013 werd hij als tekenaar opgevolgd door René Uilenbroek, die ook bekend is van de strip Soeperman.

Eppo getekend door René Uilenbroek

 

Vanaf Eppo nummer 13 van 2018 neemt Pieter Hogenbirk het stokje dus over. Pieter Hogenbirk is bekend van zijn strip over Michiel De Ruyter en de strip Van Oranje, een humoristische strip over de Nederlandse Koninklijke familie. Beide strips verschenen eerder ook in Eppo Stripblad.

de Cover van Eppo Stripblad 13 2018 met Eppo getekend door Pieter HogenBirk

van oranje

fragment uit Van Oranje door Pieter Hogenbirk

 

Of dit ook betekent dat de Eppo strip inhoudelijk verandert is nog onduidelijk. De strip over Eppo, een wat oudere jongere en zijn vader, Ouwe, die een antiekwinkeltje heeft, lijkt soms een beetje verdwaald in de tijd. Deze setting sloot waarschijnlijk in de jaren 1970 van de vorige eeuw aan bij de jeugdcultuur, maar doet nu wat gedateerd aan.

Het is duidelijk dat het stripblad Eppo bij zijn herstart nostalgische gevoelens wilde aanwakkeren bij zijn beoogde doelgroep van lezers die het blad nog kenden uit hun jeugd. Het was daar ook succesvol mee. Het is tien jaar later wel de vraag of het met deze verouderde mascotte ook voldoende nieuwe en jongere lezers kan aanspreken.

eppo strip

Een eerdere versie van Eppo, getekend door Uco Egmond

 

Toch biedt de setting in deze tijd ook wel wat potentie. Oud en tweedehands is hip. Met wat kleine ingrepen kan de antiekwinkel van Ouwe veranderen in een recycle- of vintage winkeltje en kan Eppo zich met een hipsterbaardje toeleggen op allerlei ambachtelijke of nostalgische hobbies. (oude auto’s! lp’s!) Dat zou een goudmijn aan nieuwe en actuele grappen kunnen opleveren en Eppo weer relevant maken.

We zullen zien of het stripblad een dergelijke stap aandurft. We zijn hoe dan ook benieuwd naar de nieuwe koers.

Om onze recente review van het Stripblad Eppo te lezen klik hier.

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button