Bespreking

Strip Review: Storm 31 – Het Gesticht van Krijs

Storm 31 – Het Gesticht van Krijs is het negende deel in de Storm reeks na het laatste deel dat getekend werd door Don Lawrence.

Storm 31 - Het Gesticht van Krijs

Sinds deel 23 van de hoofdreeks is Romano Molenaar de tekenaar van de strips. Hij heeft de hoofdfiguren intussen grafisch gezien overtuigend in de vingers. Zijn tekeningen halen niet het niveau van Don Lawrence, maar dat is ook niet nodig.  Zijn tekeningen zijn degelijk. Hij maakt gebruik van veel verschillende gezichtshoeken en weet met zijn eigen stijl de actie scenes en de wezens van de Werelden van Pandarve dynamisch in beeld te brengen.

Het zwakke punt van de nieuwe reeks betreft toch vooral de verhalen.

In dit deel raakt Storm behoorlijk in de war door het drinken van een drankje na een bezoek aan een brouwerij. Hij belandt in een ziekenhuis waar hij per ongeluk in een afgesloten gedeelte van het gebouw terechtkomt. Vermoedelijk is dit het gesticht van Krijs uit de titel, want dit komt verder nergens meer in het album terug.
In dit gedeelte van het ziekenhuis zitten een aantal bewoners gevangen en met een enkelband om, die om een of andere reden alleen door de sterke tand van een Givaltar, een slangachtig ruimtemonster, kan worden geopend. De inwoners dit gesticht zijn kennelijk nog voldoende bij hun verstand om gebruik te maken van de verwarde Storm, die meteen en zonder al teveel nadenken besluit om Nomad en Roodhaar mee te slepen in de jacht op een Givaltar.
Het verhaal dat volgt, bestaat uit een aaneenschakeling van plotelementen die we al zo veel vaker zagen in de reeks, dat we er niet meer van opkijken. Het stel gaat aan boord van een vliegend piratenschip en een onstuimig vaartochtje door het luchtruim van Pandarve mondt uit in de jacht op een van de wezens die zich daar ophouden. Zoals vaker het geval in de laatste paar delen uit de reeks, hebben we het gevoel dat we grote gedeeltes van dit verhaal al een paar keer eerder gelezen hebben en dat het toen interessanter en spannender was uitgewerkt.
Storm 31 – Het Gesticht van Krijs blijft nog enige tijd interessant door het mysterie van de verwarde Storm. Maar die wordt alweer snel de oude na een merkwaardig kort en belerend gesprekje met een van de schippers. Van het Gesticht van Krijs en zijn bewoners vernemen we niets meer na de ontknoping, die vooral een anticlimax blijkt te zijn.
Als dan ook nog een heel oud en afgekloven science fiction cliché rondom het mysterie van de aardse Bermuda Driehoek voorbijkomt, kunnen we alleen maar hopen dat de schrijver voor het volgende deel wat meer originele inspiratie weet te vinden.
Lees meer!

7

Verhaal

6.0/10

Tekeningen

8.0/10

Inkleuring

7.0/10

Pros

  • Romano Molenaar brengt vooral de actiescenes dynamisch in beeld vanuit allerlei gezichtshoeken

Cons

  • De plot is flinterdun en bestaat voornamelijk uit elementen die we al veel te vaak hebben gezien in de reeks
Back to top button