Nieuws

Prijzen Stripfestival Angouleme 2019

(Update 26 januari 2019:)

Inmiddels zijn de prijswinnaars van Angouleme 2019 bekend en met Belgisch succes! Brecht Evens neemt met zijn album Het Amusement de speciale Juryprijs mee naar huis. De prijs voor het beste album van 2018 gaat naar My Favourite Thing is Monsters van Emil Ferris.

angouleme 2019

De overige prijswinnaars in de verschillende categorieen voor beste albums van 2018 zijn te vinden via deze link.

Rumiko Takahashi wint dit jaar de Grand Prix van het Festival. op 23 januari werd de winnaar bekendgemaakt met dit filmpje:

(Hieronder gaat ons oorspronkelijke artikel over alle nominaties van Angouleme 2019 verder)

Tijdens het Stripfestival van Angouleme regent het altijd prijzen voor stripmakers en stripalbums. Dit jaar hebben de nominaties ook een Nederlands en Vlaams tintje. Wie zijn er genomineerd voor de stripprijzen van Angouleme 2019?

Stripfestival Angouleme 2019

Het Festival Angouleme 2019, dat van 24 tot en met 27 januari plaatsvindt, heeft dit jaar een aantal filmpjes gemaakt met de nominaties voor de verschillende prijscategorieen.

Allereerst zijn er de genomineerde albums die strijden om het de titel van het beste album van 2018. De officiele selectie bestaat uit maar liefst 45 albums uit alle hoeken van Frankrijk en de wereld. De stripalbums worden voorgesteld in drie korte video’s:

Opvallend bij de nominaties zijn natuurlijk de Belgische en Nederlandse nominaties voor Het Amusement van Brecht Evens en Typex’ Andy, de stripbiografie over Andy Warhol van illustrator Typex, die ook dit jaar de Nederlandse Stripschapprijs zal ontvangen.

Veel van de nominaties voor het beste album van 2018 zijn nog niet in het Nederlands vertaald en zullen daardoor hier nog niet zo bekend zijn. Wel komen we een aantal albums tegen van ook bij ons bekende auteurs, zoals het nieuwe Robbedoes album van Emile Bravo. Ook de oorspronkelijk in het Engels verschenen Graphic Novel Sabrina herkennen we, omdat het internationaal al heel aandacht kreeg en dat we daarom al eerder lazen en er een zeer positieve recensie over schreven.

Naast de prijs voor het beste album, trekt ook de Grand Prix voor beste stripauteur veel aandacht. Dit jaar zijn de genomineerden de Amrikaanse Chris Ware, de Japanse Rumiko Takahashi en de Franse Emmanuel Guibert.

Angouleme 2019

Tenslotte worden er tijdens Angouleme 2019 ook nog prijzen vergeven voor beste misdaad album, jeugdalbum en de beste uitgave van ouder werk. In de filmpjes hieronder vind je de genomineerde albums en auteurs.

Alle titels van de genomineerde albums zijn ook terug te vinden op de (Franstalige) website van het festival.

Lees meer!
Back to top button