AchtergrondNieuws

Strip Albums van het Jaar 2019

Het Nederlandse Stripschap heeft op 9 februari de nominaties voor de strip albums van het jaar 2019 bekendgemaakt.

Strip Albums van het jaar 2019

De jury koost dit jaar vijf stripalbums die strijden om de Stripschappenning  en de titel ‘Album van het Jaar’.

Dit zijn de vijf genomineerde titels:

1.De Puinhopen van Sari- volume 1, door Johan Neefjes.

Strip Albums van het jaar 2019

De jury zegt over dit Nederlandse Mangaverhaal:

‘Hollandse manga van hoog niveau. Neefjes koketteert niet alleen met sfeer en actie maar zet met vaart een eigentijds verhaal neer. Het eerste deel van een drieluik dat gaandeweg alleen maar beter wordt. Misschien wel de verrassing van het jaar.’

 

2. Dino, door Dieter van der Ougstraete

Strip Albums van het jaar 2019

De jury zegt over dit puberverhaal:

‘Van Der Ougstraete is misschien wel het best bewaarde geheim op stripgebied. Zonder zijn grafische gekte en expressies los te laten, pakt de stripmaker uit met een flamboyant meesterwerk rond de puberende Dino en zijn vader. Een strip die onder je huid kruipt.’

 

3. Taxi! – Verhalen van de Achterbank, door Aimée de Jongh

Strip Albums van het jaar 2019

De jury zegt over dit autobiografische verhaal:

‘Gepresenteerd als tussendoortje maar uiteindelijk één van de allerbeste strips van het jaar. Kwetsbaar als het ware leven. Aimée de Jongh durft het aan met dit persoonlijke relaas in krachtig zwart en wit.’

deTekentafel.com vond Taxi! zelfs beter dan Bloesems in de Herfst, dat vorig jaar album van het jaar 2018 werd. Lees onze recensie van Taxi! in dit artikel.

 

4. Ulfberht 1 – Drakenvuur, door Irene Berbee

De jury zegt over dit vikingverhaal:

‘Als late debutant in stripland lijkt Irene Berbee haar draai te hebben gevonden met dit verhaal rond een magisch vikingzwaard. Door de frisse en dynamische pagina-indeling leest het album lekker weg. Een schot in de roos.’

 

5. De Meimoorden, door Jacques Post en Eric Heuvel

Strip Albums van het jaar 2019

De jury zegt over deze oorlogsthriller :

‘De combinatie Post-Heuvel is er één van goud. Degelijk vakmanschap gecombineerd met de klare lijn. Eric Heuvel voelt zich als een vis in het water als het gaat om verhalen over rond de Tweede Wereldoorlog.
Een spannende strip.’

deTekentafel.com was ook te spreken over dit album. Lees onze recensie hier.

 

Jeugdalbums van het Jaar 2019

Tegelijkertijd met de nominaties voor Strip Albums van het Jaar 2019, nomineerde de commissie van Het Stripschap ook drie jeugdalbums van het jaar:

1. Yasmina en de Aardappeleters, door Wauter Mannaert

De jury zegt over dit album, dat eerder al de Willy Vandersteenprijs ontving:

‘Kinderen aan het lezen krijgen, vraagt een boek dat er toe doet. Yasmina & de aardappeleters is er zo één. Eenperfecte samenvloeiing van tekenwerk, tekst, verhaal enonderwerp. Tel hierbij de vrolijke kleuren en de hedendaagse verteltoon op en je hebt het beste van tweewerelden in één boek verenigd.’

2. Helemaal Wild! 1, door Jan-Willem Spakman

De jury zegt over deze dierenstrip:

‘Superleuke dierenstrip van de winnaar van de Bronzen Kroontjespen 2018 Jan-Willem Spakman uit Quest Junior. Net als het magazine zelf slaat deze strip de brug tussen humor, strip en wetenswaardigheden. Een uitgelezen kans om de jeugd aan de strip te krijgen.’

 

3. Brugpieper Roos Vink 2 – Fantastisch! , door Jan Vriends

De jury zegt over deze strip uit het meidenblad Tina:

‘In korte tijd uitgegroeid tot één van de lievelingen van de Tina lezers. Herkenbare situaties fris en frivool aan het papier toevertrouwd door de tekenpen van Jan Vriends. Een heerlijke strip voor jong en oud.’

 

Het Stripschap maakte afgelopen week ook bekend dat de P. Hans Frankfurtherprijs dit jaar naar Bas Schuddeboom en Kjell Knudde.  Zij krijgen de prijs voor voortzetten, het nauwgezet bijhouden en vernieuwen van de vermaarde online stripencyclopedie Comiclopedia, die al 20 jaar bestaat.

Eind januari maakte Het Stripschap al bekend dat de Stripschapprijs 2020 naar Wasco gaat.

Wanneer en waar het Stripschap al deze prijzen gaat uitreiken, is nog onbekend. Normaal gesproken vindt de uitreiking plaats tijdens De Stripdagen. De afgelopen twee jaar werden de Stripdagen samen met de Nederlandse Comic Con in Utrecht georganiseerd. Omdat onlangs bekend werd, dat deze samenwerking met ingang van dit jaar is gestopt, is het vooralsnog onbekend of en wanneer De Stripdagen 2020 zullen plaatsvinden.

Lees meer!
Back to top button