Bespreking

Strip Review: Suske en Wiske 353 – Het Gewiste Wiske

Aan het begin van Suske en Wiske 353 lijkt het even of het Corona virus ook al in deze stripreeks is beland.

Suske en Wiske 353

De Zwarte Madam wil een dodelijke plaag over Antwerpen loslaten en Jerom draagt een sjaal voor zijn mond om te voorkomen dat hij iedereen omver niest.

Maar al gauw blijkt dat niet het geval. De Zwarte Madam heeft in het historische complex ‘Het Steen’ in Antwerpen een mysterieus kistje opgegraven met een gevaarlijke inhoud. Wat ze van plan is, wordt gedurende het verhaal onthuld, maar veel goeds is het zeker niet. Tijdens het opgraven wordt ze samen met haar compagnons Lange Wapper en half vis Knudde betrapt door Wiske.

Suske en Wiske 353

Omdat ze ook heeft gehoord hoe ze het plan kan voorkomen, wist De Zwarte Madam haar geheugen en stopt het in een flesje. Terwijl Wiske verdwaasd door Antwerpen dwaalt, maakt de Zwarte Madam zich op voor de verkiezingsconventie van de Spokenbond. Om haar plan uit te voeren, moet ze worden gekozen tot voorzitten van de bond.

Het verhaal van Suske en Wiske 353: Gewiste Wiske begint veelbelovend met dit spannende uitgangspunt. Ook de hernieuwde kennismaking met de half Nederlands half Frans sprekende Zwarte Madam bevalt goed. Ze is naast Krimson toch een van de gemeenste aartsvijanden van onze helden.

Het gedeelte van het verhaal waarin Lambik, Sidonia, Jerom en Suske op pad gaan om Wiske en haar geheugen terug te vinden, is wat minder sterk uitgewerkt. Het is vooral wat te voorspelbaar en te lang. Het scenario komt pas weer echt lekker op gang als de spokenvergadering is begonnen en De Zwarte Madam haar plannen ten uitvoer gaat brengen. Dit laatste gedeelte had best wat meer pagina’s in beslag mogen nemen.

We hebben het al vaker gehad over Suske en Wiske door Peter van Gucht en Luc Morjaeu. Ze hebben de reeks succesvol gemoderniseerd. De combinatie van sterke, vaak actuele scenario’s met veel humor en fraaie strakke tekeningen zorgt ervoor dat de zeer lang lopende reeks op dit moment zeer genietbaar is voor jong en oud.

Wat die humor en de tekeningen betreft is ook dit deel zeer geslaagd. Met name het zeer geestige gedeelte van het verhaal, waarin de nieuwe voorzitter van de Spokenbond verkozen wordt is de moeite waard. Ook de Zwarte Madam vormt een serieuze dreiging, zonder dat het te eng wordt voor de jongste lezers. Omdat de serie op dit moment over verschillende kwaliteiten van hoog niveau beschikt, is het dan ook niet zo heel erg dat het scenario in het middengedeelte van dit verhaal tijdelijk een beetje inzakt.

Lees meer!

8

Verhaal

7.5/10

Tekeningen

8.0/10

Inkleuring

8.5/10

Pros

  • Spannend en grappig verhaal
  • Terugkeer van De Zwarte Madam

Cons

  • De spanning zakt in het middengedeelte van het verhaal tijdelijk weg
Back to top button