Bespreking

Strip Review: Robbedoes bij de Sovjets

In Robbedoes bij de Sovjets gaan Robbedoes en Kwabbernooot op zoek naar de ontvoerde Graaf van Rommelgem. Ze belanden daarbij in het Rusland van de Koude oorlog.

Robbedoes bij de Sovjets

Robbedoes en Kwabbernoot ontdekken op een winterochtend dat de Graaf van Rommelgem is verdwenen. Ook eekhoorntje Spip gedraagt zich opeens merkwaardig. Hij lijkt onder hypnose en loopt als een zombie richting het Oosten. Al snel komen ze erachter dat de Graaf door de KGB gedwongen wordt om mee te werken aan een experiment in Moskou.

Robbedoes bij de Sovjets

Na een hilarisch bezoekje aan het hoofdkantoor van Uitgeverij Dupuis, mogen ze op reportage reis naar Rusland. Bij aankomst worden ze meteen onder escorte gezet van een Russiche geheim agent, die moet voorkomen dat ze vrij kunnen rondlopen in Moskou. Na flink wat avonturen komen ze erachter dat De Graaf mee moet werken aan een geheim project om het zojuist ontdekte Communistische Gen te activeren bij de hele wereldbevolking.

In dit buitenreeks deel zijn schrijver Fred Neidhardt en tekenaar Fabrice Tarrin erg op dreef. Het scenario telt talloze geslaagde grapjes en verwijzingen naar de Koude Oorlog en het Communisme van de jaren tachtig. Daarnaast weten ze er ook een geslaagd avonturenverhaal van te maken. Achtervolgingen door Russische soldaten, het kapen van een trein en een ontsnapping uit een Siberisch werkkamp, alle elementen van een geslaagde spionagethriller worden uit de kast gehaald. We hebben alles wel eens eerder gezien, maar de varianten in dit album zijn erg geïnspireerd.

Samen met de klassiekere tekenstijl van Fabrice Tarrin vormt het verhaal een zeer geslaagde terugkeer naar de avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot van een paar decennia geleden.

Wie wel weer eens iets anders wil lezen dan de avonturen van Robbedoes tijdens de Tweede Wereldoorlog of de avonturen van Superheld Robbedoes in Supergroom, is Robbedoes bij de Sovjets een welkome afwisseling naar de klassiekere avonturen en een van de meest geslaagde delen van de Robbedoes Door.. reeks.

 

Lees meer!

8.7

Tekeningen

8.5/10

Verhaal

9.0/10

Kleuren

8.5/10

Pros

  • Zeer geslaagd klassiek avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot
Back to top button