Bespreking

Strip Review: Dirkjan 26

Boerenprotesten, foute straatnamen en het virus.. in Dirkjan 26 kunnen we er alleen maar om lachen.

Dirkjan 26

Mark Retera trakteert ons al 26 delen lang op de absurde avonturen van anti held Dirkjan. Een van de bekendste Dirkjan grappen begint met een clown die aanbelt bij Dirkjan thuis. Dirkjan laat de clown binnen en gaat op zijn bank zitten. De clown vertoont zijn kunsten en wordt weer naar buiten gelaten. De Clown snapt er niets van en Dirkjan snapt er niets van. De lezer weet ook even niet wat hij er mee moet, totdat hij in het laatste plaatje de buren met hun kinderen ziet wachten. Kennelijk had de clown bij het verkeerde adres aangebeld.

Dit is een typische Dirkjan grap. De uitgangspunten van de grapjes van 3 plaatjes zijn vaak zo eenvoudig of volkomen alledaags dat de lezer vaak even moet nadenken of hij iets gemist heeft. Als het kwartje valt, volgt de lach al snel. Dirkjan had je weer op het verkeerde been gezet.

Dirkjan 26 begint meteen goed met een vergelijkbare grap. Er loopt een voorbijganger buiten langs de gesloten huisdeur van Dirkjan. Hij hoort iemand van binnen op de deur kloppen en hij roept ‘JA!’ Op het laatste plaatje komt Dirkjan door de deur naar buiten. De voorbijganger zegt: ‘Toch fijn dat hij even klopt’.

Het is eenvoudig, totaal absurd en vooral erg grappig.

En dit hoge niveau wordt door het hele album vastgehouden. De ene absurde vondst volgt de andere op. Met deze hoge kwaliteit is het niet raar dat de strip het al 26 delen volhoudt en na al die jaren nog steeds erg populair is.

Naast Dirkjan zien we ook zijn inmiddels bekende vrienden terug, waarvan huisgenoot Bert, Opa Bokma en vooral schoolmeester Van Druten het bekendst zijn. Die laatste heeft het in dit deel druk met het in toom houden van zijn klas tijdens de corona crisis.

In veel van de grappen speelt de actualiteit van 2020 een rol, waardoor ook dit deel weer een prettig humoristisch overzicht geeft van het afgelopen jaar. We zien de boerenprotesten, de coronamaatregelen en de discussie rondom de bewapening van de BOA’s terug. Over veel van de zaken hebben we ons goed kunnen ergeren, maar in dit album kun je er alleen maar om lachen Wat dat betreft is het album ook een prima tegengif voor met name de virusmoeheid, die ons inmiddels allemaal in de greep heeft.

Dirkjan 26

 

Lees meer!

8.5

Tekeningen

8.0/10

Grappen

9.0/10

Pros

  • De absurde grappen van Dirkjan zijn een goed antivirus tegen de corona moeheid
Back to top button