Bespreking

Strip Review: Metro 2033 1 – Daar waar de wereld ophoudt

Metro 2033 was al een bekende Russische roman en vormde de inspiratie voor verschillende games. Nu is er ook de stripbewerking door Nederlander Peter Nuyten.

Metro 2033

Het verhaal speelt zich af in 2033. Het is twintig jaar na een verwoestende atoomoorlog. De inwoners van Moskou zijn gevlucht in het ondergrondse metrostelsel en hebben daar een nieuwe maatschappij opgebouwd. Maar een veilig onderkomen is het niet. Verschillende partijen, waaronder neonazi’s, voeren een ondergrondse oorlog met elkaar uit. Daarnaast vormen grote troepen ratten en gemuteerde wezens een gevaar voor de bevolking.

Een van de inwoners is de jonge recruut Artjom. Zijn oom en pleegvader Sasha is stationshoofd van een van de voormalige metrostations die nu als steden fungeren. Op een dag stelt Sasha hem voor aan de soldaat Hunter, die speciale klusjes uitvoert als er gevaar door mutanten dreigt.

Metro 2033

Artjom is gefascineerd door Hunter. Hunter gaat een missie uitvoeren naar het station waar de Hortus Botanicus ligt. Volgens de geruchten komen de mutanten allemaal uit de richting van dat station. Omdat Artjom als kind een keer in de buurt van dat station bovengronds is geweest, belooft hij Hunter te helpen bij een verzoek. Hunter vraagt hem om met een boodschap naar de stad Polis te reizen als hij langer dan 3 dagen wegblijft.

Drie dagen later is Hunter nog niet terug en begint Artjom een gevaarlijke tocht door het tunnelcomplex.

Het centrale idee van Metro 2033 is fascinerend. Een post apocalyptische ondergrondse samenleving in een metrostelsel, dat wordt bedreigd door allerlei gevaren speekt tot de verbeelding en biedt veel mogelijkheden voor spannende verhalen.

De oorspronkelijke roman van Dmitry Glukhovsky werd dan ook meteen een succes en werd gevolgd door meerdere delen en verschillende populaire computergames. Een stripbewerking kon dan ook niet lang op zich laten wachten. De Nederlander Peter Nuyten kreeg de eer om die te realiseren.

Metro 2033

Nuyten, die onder anderen bekend is van Apache Junction en Auguria, laat ook in dit album zijn fraaie realistische tekenstijl zien. Zijn tekeningen worden gekenmerkt door mooie contrasten van donkere en lichte arceringen en veel details. De grauwe inkleuring ondersteunt de duistere sfeer van de tunnels, maar zou wel iets meer contrasten mogen hebben. Het is soms wat lastig om de personages van elkaar te onderscheiden, omdat ze allemaal gehuld zijn in dezelfde bruin oranje tinten.

Het verhaal zelf komt wat langzaam op gang. Dit eerste deel staat vooral in het teken van de kennismaking met de verschillende facties en gevaren in het labyrintische gangenstelsel. De reis waaraan de hoofdpersoon Artjom begint, meandert een beetje tussen het ontmoeten van nieuwe personages en het afweren van diverse kleinere en grotere gevaren in de tunnels.

Ondanks wat spanning en wat mysterieuze gebeurtenissen, ontbreekt het in dit deel nog een beetje aan een duidelijke richting. Als station Polis aan het eind van dit deel in zicht komt, zijn er wat nieuwe ontwikkelingen, maar voor het vervolg daarvan, moeten we wachten tot deel 2.

Trailer van Metro 2033 de game:

 

Lees meer!

7.2

Verhaal

7.0/10

Tekeningen

8.0/10

Kleuren

6.5/10

Pros

  • Interessant en Spannend uitgangspunt
  • Realistische tekeningen van Peter Nuyten

Cons

  • Het verhaal komt wat langzaam op gang
Back to top button