Bespreking

Strip Review: Allan Mac Bride deel 1 en 2

Allan Mac Bride is een klassieke avonturenreeks die speelt in de jaren ’30 van de vorige eeuw en is getekend in de Klare Lijn stijl.

Allan Mac Bride

De reeks rond avonturier en archeoloog Allan Mac Bride verschijnt al sinds 2004 in het Frans en telt intussen 6 delen. Silvester Strips brengt nu deel 1 De Odyssee van Bahmes en deel 2 De Geheimen van Walpi tegelijkertijd uit in het Nederlands.

In deel 1 maken we kennis met Mac Bride, een archeoloog die doet denken aan Indiana Jones. Hij leidt een opgraving in de Vallei der Koningen in Egypte. Tijdens een zoektocht in een van de graven, vindt hij een schat, die mogelijk kan leiden naar de oorsprong van het Egyptische volk.

Al snel komen er kapers op de kust, die de schat weten te ontvreemden en gaat Mac Bride op reis om hem terug te halen.

Allan Mac Bride

In deel 2 vervolgt Mac Bride zijn avontuur in Amerika bij de Hopi indianen waar hij meer te weten hoopt te komen over de schat uit deel 1. Daar aangekomen wekt hij de aandacht van de Amerikaans overheid, die hem bij zijn speurtocht in de gaten houdt.

Het avontuur rond de Egyptische schat wordt daarna nog vervolgd in deel 3 en 4, die op een later moment zullen verschijnen.

Deze reeks doet op het eerste gezicht erg denken aan Blake en Mortimer. Dat komt natuurlijk door de Klare Lijn stijl van de tekeningen, maar ook door het verhaal rond Egyptische schatten. De auteurs proberen hun inspiratie ook niet te verbergen. Een van de schepen in het album heet de ‘Captain Blake’.

Het is dan ook onvermijdelijk dat je gaat vergelijken. Nu duikt er natuurlijk om de paar jaar wel een nieuwe stripreeks op, die de nieuwe Blake en Mortimer moet worden. Het gaat ook te ver om Allan Mac Bride die titel mee te geven. Maar het moet gezegd, schrijver Jean Yves Brouard en tekenaar Patrick Dumas leveren hier degelijk werk af, dat door liefhebbers van die andere reeks zeker gewaardeerd mag worden.

Het scenario is tamelijk eenvoudig en rechtlijnig, maar blijft interessant en spannend tot het einde. Na de eerste twee delen wil je toch weten hoe het verder gaat. De verhalen bevatten ook wat mysterieuze, licht esoterische elementen, die het geheel boven de standaard avonturenstrip uittillen.

De Klare Lijn tekeningen en met name de achtergronden zijn zeer gedetailleerd en het bekijken waard. Wat wel een beetje stoort, is dat de figuren op de voorgrond vaak minder gedetailleerd zijn uitgewerkt dan de achtergronden, waardoor ze soms los van hun omgeving lijken te zweven. Ook de nogal glossy inkleuring zal niet naar ieders smaak zijn.

Maar al met al is dit toch een erg leuke nieuwe Klare Lijn strip, die zich op een aantal onderdelen zeker kan meten met de groten in het genre.

 

Lees meer!

8

Verhaal

8.5/10

Tekeningen

8.0/10

Kleuren

7.5/10

Pros

  • spannend klassiek avonturenverhaal
  • Fraaie gedetailleerde achtergronden
Back to top button