Bespreking

Strip Review: Europa 1 – De Maan van IJs

Europa 1 – De Maan van IJs speelt zich af in de verre toekomst. Op een van de manen van Jupiter is leven ontdekt, maar het onderzoek ernaar wordt getroffen door allerlei tegenspoed.

Europa 1 - De Maan van IJs

De eerste missie naar de Europa moest worden afgebroken door een ongeluk op het ijs van de maan. Met de vervolgexpeditie is opeens al het contact verbroken.

Omdat er geen ruimteschepen in de buurt zijn, wordt er op aarde een nieuwe expeditie georganiseerd. Een van de bemanningsleden is officier Suzanne Saint-Loup, vanuit wiens perspectief we het verhaal meebeleven. Samen met een aantal wetenschappers en soldaten van de VN wordt zij met spoed naar Europa gestuurd. Er zijn noodsignalen ontvangen, waaruit blijkt dat iets of iemand de tweede expeditie in gevaar bracht.

Europa 1 - De Maan van IJs

Terwijl het nieuwe team richting Jupiter vertrekt, blijkt dat ook de Christelijke Kerk zich met het onderzoek bemoeit. De Kerk vreest dat de ontdekking van buitenaards leven een grote bedreiging zal vormen voor het voortbestaan van het geloof.

In dit eerste deel van de nieuwe reeks van Leo, Rodolphe en Janjetov worden alle element klaargezet voor een spannende science fiction thriller. We leren de leden van de bemanning kennen, die allemaal hun specifieke karakter en gebreken hebben. We zien wat glimpen van wat een aardse samenzwering tegen de missie zou kunnen zijn. En we maken ook al kennis met de mysteries van de maan Europa, waar nog andere gevaren schuilen. Het degelijke scenario van Rodolphe bouwt de spanning langzaam maar zeker op en tegen het einde van het album wil je het liefst meteen verder lezen in het volgende, nog te verschijnen deel.

De tekeningen van Zoran Janjetov ondersteunen dit verhaal op de best mogelijke manier. Zijn tekenstijl laat zich misschien het best omschrijven als een realistische variant van de Klare Lijn. Zijn personages en ruimteschepen zien er strak en realistisch uit. Er wordt geen lijntje teveel gezet. Zijn vader was architect, dus wellicht ligt daar de oorsprong van zijn inspiratie.

Het is goed voorstelbaar dat sommigen zijn strakke stijl wat steriel vinden. Dat is kwestie van persoonlijke smaak. In dit album vind je geen zwierige zoekende lijnen of arceringen. Deze stijl gaat meer over het zoeken naar die ene perfecte lijn, de juiste compositie en het beste gezichtspunt en kadrering. En daar is veel oefening voor nodig. Het ziet er hier moeiteloos uit en is daardoor een uiting van puur vakmanschap.

Deze afbeelding komt uit de Franstalige versie van Europa 1 – De Maan van IJs

Over de digitale inkleuring zijn we wat minder enthousiast. De glossy contrasten tussen gekozen kleuren zijn erg groot, luchten zien er onnatuurlijk blauw uit. Het lijkt er een beetje op of de inkleurder net een cursus digitale effecten heeft gehad en alle beschikbare licht- en schaduweffecten van zijn tekenprogramma tegelijk wil toepassen. Wel moet gezegd worden dat de inkleuring in de loop van het album langzaam verbetert, zodat het uiteindelijk niet meer stoort.

Europa 1 – De Maan van IJs is een spannend en mooi getekend eerste deel van een veelbelovende nieuwe science fiction reeks.

Lees meer!

8

Tekeningen

9.0/10

Verhaal

8.0/10

Inkleuring

7.0/10

Pros

  • Spannend begin van een nieuwe science fiction thrilller
Back to top button