Bespreking

Animatie Review: Star Wars The Bad Batch – Seizoen 1

De Star Wars: The Bad Batch is de opvolger van de animatie serie Star Wars: The Clone Wars, die vorig jaar haar zevende en laatste seizoen kreeg.

Star Wars The Bad Batch

De basis voor deze nieuwe serie werd al in een aantal afleveringen van dat laatste seizoen gelegd. Daarin werden de leden van The Bad Batch, toen nog onder de naam Clone Force 99, geïntroduceerd. De 5 leden zijn allemaal experimentele soldaten uit het clone leger van de Republiek.

Door genetische experimenten van de clone fabriek op de planeet Kamino hebben de 5 leden ieder hun eigen karakteristieke eigenschap en kracht gekregen.

In The Bad Batch volgen we de avonturen van het team in de nasleep van het ontstaan van Het Keizerrijk na het uiteenvallen van de Republiek. Op de Star Wars tijdlijn, kun je de serie dus plaatsen tussen de films Revenge of The Sith en A New Hope, oftewel in de periode tussen de prequels en de originele Star Wars trilogie.

In de nieuwe serie krijgen de 5 leden er een klein zusje bij, de clone Omega. Ook zij is een experimentele clone, die zich daarom thuis voelt in het team van de andere afwijkende clone soldaten. Zij slaat in het begin van de serie met hen op de vlucht voor Het Keizerrijk, als langzaam maar zeker blijkt welke gevolgen het ontstaan van de nieuwe machtsstructuur heeft voor de bewoners en de clones zelf.

Een van de 5 oorspronkelijke leden, Crosshair, blijft echter trouw aan de Keizer en besluit niet mee te vluchten. Hij krijgt de opdracht om het team op te sporen en wordt daarmee ook een van de belangrijke tegenstanders in de serie.

Dit eerste seizoen draait met name om de jacht van het Keizerrijk op de groep mutanten en de manier waarop die naar elkaar toegroeien tijdens hun vlucht. Op de achtergrond zien we hoe de clone productie op Kamino ten einde komt en wat er met het clone leger uit de tijd van De Republiek gebeurt.

Voor de echte Star Wars fans zullen er ongetwijfeld wat nieuwe snippers aan achtergrondinformatie tussen zitten. Door alle Star Wars spin-offs die intussen over deze specifieke periode zijn verschenen, is het aantal echt interessante en nieuwe ontwikkelingen in deze serie nogal mager.

Deze serie moet het dan ook vooral hebben van de hoofdpersonages, hun onderlinge interactie en de avonturen die ze tijdens hun vlucht beleven. En ook daar schiet het hier wat tekort. De plots zijn tamelijk voorspelbaar, een reddingsactie hier, een bounty hunt daar. We komen af en toe een bekende locatie of bekend personage tegen, maar echte verrassingen ontbreken.

The Bad Batch

Ook de karakters van de leden van het team worden nauwelijks uitgewerkt en blijven hierdoor voornamelijk karikaturen. Het nieuwe jonge personage Omega is bij vlagen even irritant als de jonge Anakin Skywalker in Episode 1. Omega lijkt dan ook vooral bedoeld om een nieuw jong publiek te introduceren in het Star Wars universum. Daarmee wordt dit eerste seizoen van The Bad Batch toch vooral een serie die bij kinderen in de smaak zal vallen.

Toch biedt het einde van dit eerste seizoen ook wat hoop voor de meer doorgewinterde Star Wars fan. Er wordt voorzichtig gehint naar een opvolging van de clone experimenten op Kamino en daarmee ook naar een relatie met de nog wat mysterieuze verhaallijnen uit het veel interessantere The Mandalorian.

Lees meer!

7

Animatie

8.0/10

Verhaal

6.0/10

Pros

  • De animatie ziet er vaak erg goed uit

Cons

  • Dertien in een dozijn verhalen
  • Weinig nieuwe interessante ontwikkelingen voor doorgewinterde Star Wars fans
Back to top button