Bespreking

Strip Review: Jerome K Jerome Bloks 26

Al 26 delen lang speuren we mee met privé detective Jerome K Jerome Bloks. De misdaden die hij moet oplossen zijn meestal niet heel spectaculair, maar eerder alledaags en herkenbaar. En daarin schuilt de kracht van deze reeks.

In deel 26 is het een vermist meisje dat hij moet terugvinden. Zoals wel vaker in deze reeks wordt Jerome ingeschakeld door bekenden uit zijn omgeving. In dit geval gaat het om de vermissing van de dochter van de baas van zijn oom. Veel van de charme van deze reeks zit in de persoonlijke verhoudingen tussen de verschillende personages, die uitgebreid worden verkend en die vaak ook de aanleiding of omstandigheden van het op te lossen probleem vormen.

In dit deel moet Jerome allereerst zelf zijn vriendin Babs overtuigen dat ze hun vakantie moeten uitstellen om zijn oom te helpen. Bij aankomst bij zijn oom, maken we ook kennis met de rest van zijn familie. De halfbroer van het vermiste meisje blijkt een oude jeugdvriend van Jerome te zijn.  En passant halen we met Jerome wat jeugdherinnering op in de buurt waar hij is opgegroeid. De tekenaar Dodier weet de sfeer van het landelijke dorpje met zijn huizen, kerkje, grote oude fabriek en couleur locale heel herkenbaar neer te zetten. De grauwe kleuren van de herfst met hier en daar wat pittige gele en roze accenten passen uitstekend bij dit verhaal.

Samen met Jerome proberen we zelf ook de puzzel op te lossen. De aanwijzingen worden vaak niet heel expliciet benoemd, maar zijn af te leiden uit terloopse opmerkingen of gebaren en mimiek van de personages. De baas van de fabriek gedraagt zich wel apart en waarom krijgt Jerome zijn vrouw maar niet te spreken? De halfbroer die aan lager wal geraakt is, lijkt ook verdacht. Spanning en intrige genoeg dus, maar ook humor als de familieleden van Jerome, inclusief de hond, zich ook beginnen te bemoeien met het onderzoek.

Het is beter niet veel meer te verklappen over het verhaal, maar zoals in elk deel volgt er voor de lezer op het eind naast een spannende ontknoping ook veel inzicht in de motieven en omstandigheden waardoor zaken mislopen. En dat maakt de verhalen van Jerome K Jerome Bloks heel erg echt. Je kan je de situatie voorstellen. Het zou bij jou om de hoek gebeurd kunnen zijn met de mensen die je dagelijks tegenkomt.  Deze reeks heeft geen spektakel nodig en weet op subtiele manier menselijke gevoelens en maatschappelijke problemen naar voren te brengen. Zowel in woord als in beeld. En dat is heel knap voor een commerciele stripreeks die al 26 delen telt.

Lees meer!

9

Verhaal

9.0/10

Tekeningen

9.0/10

Kleuren

9.0/10

Pros

  • Herkenbaar verhaal met herkenbare personages
  • Sfeervolle tekeningen en inkleuring
  • Verrassend subtiel voor een commerciele reeks

Cons

  • Verwacht geen groots spektakel
Back to top button