Bespreking

Strip Review: Rik Ringers 3 – De Perfecte Moord

De Perfecte Moord is alweer het derde deel van ‘De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers’ door schrijver Zidrou en striptekenaar Simon van Liemt.

De oorspronkelijke reeks van scenarist Duchateau en tekenaar Tibet werd vanaf 1961 gepubliceerd in het weekblad Kuifje en stopte enige jaren geleden. Vanaf 2015 heeft het nieuwe duo het stokje overgenomen.

Rik Ringers 3

In dit deel van de detective strip hebben reporter Rik Ringers en  Commissaris Baardemakers het ontzettend druk met een plotseling stijgend aantal moorden. Er lijkt in eerste instantie geen verband te zijn, totdat een van de daders berouw krijgt en een boekje laat zien, dat ze pas heeft aangeschaft. Het boekje heeft de titel ‘De Perfecte Moord’ en het bevat allerlei handige tips om de perfecte moord te plegen. Het boekje blijkt in grote aantallen verspreid te worden in de Mammouth Supermarktketen en veel lezers te inspireren om eindelijk eens van die gehate echtgenoot of collega af te komen.

Het eerste deel van deze nieuwe Rik Ringers is het meest geslaagd. We volgen een aantal kopers van het boekje dat meteen enthousiast hun moorden gaat voorbereiden. Het uitgangspunt geeft veel gelegenheid tot het maken van vermakelijke wrange grappen.

Als Rik Ringers en de commissaris het boekje eenmaal hebben gevonden en de uitgever erop aanspreken, blijkt die van niets te weten. Kennelijk probeert iemand de uitgever zwart te maken. De tweede helft van het verhaal draait om het oplossen van het complot en het vinden van de echte dader, die het boekje heeft gemaakt.

De vermakelijke moordcomplotten van gewone burgers verdwijnen dan naar de achtergrond en het verhaal verandert in een toch wat saaier puzzelverhaal. Al snel blijkt dat de uitgever nogal wat mensen tegen zich in het harnas heeft gejaagd en Rik Ringers moet dan een hele lijst met mogelijke verdachten afwerken.

Op zich is er ook in dit gedeelte van het verhaal van alles te beleven. De auteurs zorgen ervoor dat niet alleen in de tekst, maar ook in beeld allerlei clous te vinden zijn, zodat de lezer lekker kan meespeuren. Ook ontbreekt de nodige humor niet, Rik maakt zoals gebruikelijk de ene na de andere wise crack.

Het is wel zo dat het verhaal in dit gedeelte erg leunt op Franstalige couleur locale. De uitgever bestaat ook in het echt en er worden heel wat verwijzingen gemaakt naar publicaties en personages. Als je daar niet echt van op de hoogte bent, zul je verschillende zijdelingse opmerkingen niet helemaal kunnen plaatsen. Ook leunt de humor hier nogal op woordgrappen en woordspelingen, die in het Frans ongetwijfeld veel gevatter zullen zijn dan in de wat oubollige Nederlandse vertaling.

Al met al is dit geen slecht album. De tekeningen en inkleuring zijn niet heel bijzonder, maar wel degelijk. We herlazen kort geleden nog eens de eerste twee delen van deze reboot. De reboot van de klassieke speurderstrip door uitgever Le Lombard is zeker de moeite waard voor wie op zijn tijd een misdaad avontuur met flink wat humor wil lezen. Dit derde verhaal is niet het meest geinspireerde of spannendste deel van de nieuwe serie, maar voor een uurtje amusement kun je je er ook geen buil aan vallen.

Lees meer!

7.2

Tekeningen

7.5/10

Verhaal

7.0/10

Inkleuring

7.0/10

Pros

  • Het uitgangspunt rond het zelfhulp boekje is erg vermakelijk

Cons

  • In de tweede helft valt de spanning een beetje weg
  • De Nederlandse vertaling van de Franse grappen slaat soms dood
Back to top button