Bespreking

Anime Review: Goblin Slayer – Season 1

Goblin Slayer is een van de vele anime series die geinspireerd zijn op fantasy role playing games, maar onderscheidt zich door een degelijke uitwerking van standaardelementen en interessante hoofdpersonages.

Goblin Slayer

Een groepje helden gaat op monster- en schattenjacht in ondergrondse kerkers. Het is het bekende fantasy werk met alle clichés die er bij horen.

Maar deze anime serie gebruikt de clichés op een slimme manier, waardoor ze een nieuwe lading krijgen. Goblin Slayer draait inderdaad om een geharnaste vechtersbaas die in de zogenaamde Guild alleen opdrachten aanneemt om Goblins te verjagen.

De andere helden in the Guild halen hun neus op voor Goblin quests. In het algemeen zijn goblins makkelijk te verslaan en worden ze gezien als werk voor beginners.

Goblin SLayer

De Goblin Slayer trekt zich daar niets van aan, ook al heeft hij een hoog Silver Rank ervaringsniveau. In de eerste afleveringen lijkt dat vooral een gimmick, maar geleidelijk komt de kijker erachter dat hij een jeugdtrauma heeft opgelopen aan een aanval van een horde goblins op zijn ouderlijk huis.

In de eerste aflevering redt hij een beginnende healer van een gruwelijke moordpartij in een dungeon. Zij raakt geintrigeerd door de stoïcijnse ridder en in de afleveringen erna vormen ze een duo bij verschillende goblin gerelateerde quests. In de loop van de serie vormen ze samen met een ander groepje helden, waaronder een elf, dwerg en Lizard Priest, een team om een naderende Goblin plaag het hoofd te bieden.

De animatie ziet er degelijk en sfeervol uit. De verhalen draaien meestal om een quest, die op een of andere manier steeds bijdraagt aan het overkoepelende verhaal. De spanningsopbouw is degelijk en spannende gevechten worden afgewisseld met wat rustigere of humoristische scenes, waarin de individuele karakters verder worden uitgewerkt.

Goblin Slayer is een anime serie die op basis van de standaardelementen saai en voorspelbaar lijkt, maar die door de goede balans en de beter dan gemiddelde uitwerking van die elementen een standaard zet. Daarnaast worden de karakters wat verder uitgewerkt dan gewoonlijk, waardoor je ook met ze mee kan leven.

Maar is er dan niets negatiefs over de serie te vertellen?  Jazeker. De eerste aflevering van Goblin Slayer werd zeer negatief ontvangen door het heftige geweld en een gruwelijke scene waarin Goblins zich vergrijpen aan een vrouwelijke held. Daarnaast worden de vrouwelijke personages op een zeer stereotype wijze worden neergezet. Denk dan aan uitpuilende boezems bij onschuldig en naief acterende vrouwelijke karakters.

Dit is terechte kritiek. De verkrachtingsscene gaat te ver en is erg onsmakelijk. We hebben zelf ook geaarzeld om aan de tweede aflevering te beginnen. We vermoeden dat de makers dit zelf ook hebben ingezien, omdat het geweld vanaf de tweede aflevering aanzienlijk wordt ingeperkt. De vrouwen blijven daarnaast wel stereotypen. Ze zijn overdreven sexy gekleed en duidelijk bedoeld voor een mannelijke heteroseksuele blik. Veel verder dan dat gaat het dan ook weer ook niet.

Goblin Slayer

Het is begrijpelijk dat sommige kijkers Goblin Slayer na het bekijken van de eerste aflevering links laten liggen. Kijkers die die fouten door de vingers willen zien, krijgen in de vervolgdelen een degelijke en spannende fantasy anime serie met het hart op de juiste plek.

Het eerste seizoen van Goblin Slayer is te bekijken via Crunchryroll.com.

Lees meer!

0.00
8

Animatie

8.0/10

Verhaal

8.0/10

Pros

  • Degelijk verhaal en animatie
  • Speelt met de fantasy clichés
  • Interessante karakters en backstory

Cons

  • De eerste aflevering bevat onsmakelijk geweld
  • Stereotyp vrouwbeeld
Back to top button