Strip Review: Agent 327 Hulde Aan de Jarige

0 Posted by - 2 juni 2019 - Bespreking

Na het stripalbum ‘Hulde aan de Jubilaris’ is Agent 327 Hulde aan de Jarige het tweede album met korte hommage verhalen aan Martin Lodewijk.

Agent 327 Hulde aan de Jarige

Lodewijk werd in 2019 tachtig jaar en levert al tientallen jaren een grote bijdrage aan de Nederlandse strip. Een tweede hommage album is dan ook meer dan verdiend. 17 stripmakers werden gevraagd om 11 korte Agent 327 verhalen te maken en kregen de gelegenheid om dit geheel in hun eigen stijl aan te pakken. Dit heeft geleid tot een aantal bijzondere combinaties en deelnemers, waaronder Hanco Kolk, Daan Jippes, Willy Linthout en Paul Teng.

Zoals al in het eerste deel uit 2017 bleek, is dat ook nu weer een geslaagd concept. De 11 verhalen zijn getekend in verschillende tekenstijlen, maar Agent 327 kan dat goed hebben. Het verloop van de verhalen van Agent 327 kent een fijngeslepen formule met vaste grappen op vaste momenten. Zolang die formule wordt aangehouden, blijken al die verschillende tekenstijlen daar moeiteloos bij aan te sluiten.

Agent 327 Hulde aan de Jarige

 

Tegelijkertijd biedt de formule veel vrijheid in de inhoud, waardoor er flink kan worden gevarieerd in de uitvoering. En de auteurs gaan dan ook helemaal los. Zo is er de vaste grap aan het begin van ieder verhaal, waarin Agent 327 vermomd op het hoodkantoor aankomt. Zo zien we Agent 327 vermomd als Spiderman en Willem Holleeder voorbijkomen, of komt hij uit een taart tevoorschijn of desnoods uit een koe.

Uitschieters in dit album zijn het hilarische verhaal van Hanco Kolk, die na zijn Robbedoes album weer helemaal op dreef lijkt, en het wat realistischer getekende verhaal van Eric Hercules en Paul Teng. Een langer verhaal van Agent 327 door dit duo zouden we onmiddellijk aanschaffen.

Agent 327 Hulde aan de Jarige

Agent 327 door Romano Molenaar

Wat verder opvalt als we dit album lezen, is de hoeveelheid actualiteit die in de verhalen wordt verwerkt. De missies zijn altijd gerelateerd aan recente nationale of internationale gebeurtenissen. Trump, Putin, Rutte, Arjen Lubach, Peter R de Vries, Bitcoins, Groningen en Facebook komen allemaal voorbij. Dit levert een spervuur aan actuele grappen op, die op dit moment eigenlijk nergens meer te vinden is in de Nederlandse strip. Ja we kennen natuurlijk de cartoons en gags van 1 tot 3 plaatjes, die inspelen op de actualiteit, maar korte actuale verhalen van een pagina of 4 kunnen we zo snel niet noemen. Dit is echt een gemis in het huidige striplandschap.

Nochtans is er schrijverstalent genoeg blijkt uit dit album. We zien schrijver Eric Hercules, die hier twee uitstekende afleveringen voor zijn rekening neemt als een zeer goede kandidaat voor een nieuwe actuele korte Nederlandse strip. Of desnoods als schrijver voor een nieuwe Agent stripreeks.

Lees meer!

8

Tekeningen

8.0/10

Verhalen

8.0/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Opnieuw een zeer geslaagd hommage album voor Martin Lodewijk
  • Hoog niveau, de auteurs leven zich lekker uit en hebben lol