Bespreking

Strip Review: Suske en Wiske Door.. 3

Suske en Wiske Door..- De Kwakkelende Kwakzalver is het derde stripalbum in de hommagereeks van Standaard Uitgeverij.

Suske en Wiske Door..- De Kwakkelende Kwakzalver

Het is de opvolger van de albums Cromimi en Boemerang. Deze keer is het album getekend door Jean Marc Krings en geschreven door Zidrou.

Eigenlijk is het album meer een parodie op de vlaamse stripreeks dan een hommage. Het verhaal gaat meer over het verschijnsel Suske en Wiske dan dat het weer een gewoon nieuw verhaal is met het heldenduo. Het verhaal wordt dan ook behoorlijk ‘meta’, zoals we dat noemen.

In het verhaal hebben Suske, Wiske, Lambik, Sidonia en Jerom net een nieuw avontuur achter de rug. Na het beroemde knipoogje van Wiske, dat ieder avontuur afsluit, krijgen we een kijkje achter de schermen.  Hier zien we dat ‘regisseur’ Willy Vandersteen zijn helden op champagne trakteert en complimenten uitdeelt. Plotseling klinkt er een schreeuw uit de acteurscaravan van Wiske. Wiske is na haar knipoog getroffen door een acute kramp in haar linker ooglid en kan haar oog niet meer openen.  Na een bezoek aan de oogarts, blijkt ze te lijden aan cnipogitis, die alleen te behandelen is door een oogexpert in Parijs. Omdat het volgende verhaal in gevaar komt, reizen onze helden met zijn allen af naar Frankrijk.

Suske en Wiske Door..- De Kwakkelende Kwakzalver

Op hetzelfde moment raakt het syndicaat van Franse striphelden in paniek, omdat het duo naar Parijs komt. Ze vrezen een nieuwe invasie van goedkope Belgische softcovers. Het syndicaat roept de leden op om actie te ondernemen tegen de vlaamse stripfamilie. Terstond zien we Becassine, Asterix en Obelix, Lanfeust en vele andere Franse striphelden naar de grenzen van Frankrijk trekken om de invasie te stoppen.

Dit is de aanleiding voor een absurd plot met veel humor en vaart waarbij er ook nog door de tijd wordt gereisd en Jerom het opneemt tegen Obelix en co.

Suske en Wiske - De Kwakkelende Kwakzalver

Jean Marc Krings levert ook visueel weer nieuwe en interessante versies van onze helden af. Het enige wat opvalt is dat het tekenwerk richting het einde van het album iets slordiger en minder strak lijkt te worden. Misschien moest er haast geworden gemaakt om de deadline te halen.

Maar het is een kniesoor die hier om maalt. Het album ziet er goed uit, het leest lekker weg en het is amusant. Qua verhaal en humor is Suske en Wiske Door..- De Kwakkelende Kwakzalver het meest geslaagde deel uit de hommage reeks tot nu toe.

Lees meer!

8

Tekeningen

7.5/10

Verhaal

8.5/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Vlot leesbaar
  • absurd en meta plot

Cons

  • Dit is veel meer een Suske en Wiske Parodie dan een echt nieuw avontuur
Back to top button