Bespreking

Strip Review: Luitenant BLueberry – Apache Rancune

Het album Luitenant Blueberry – Apache Rancune is het eerste deel uit een tweeluik door Joann Sfarr en Christophe Blain.

Luitenant Blueberry

Drie blanke tieners zijn betrokken bij de moord op twee Apache indianen in de woestijn vlakbij het indianenreservaat. De twee vrouwen blijken de dochter en vrouw van een Apache  met de naam Rancune te zijn.

Blueberry, die op dat moment Luitenant is in het nabijgelegen fort, is getuige van de moord. Hij vreest dat de gebeurtenis wel eens zou kunnen uitlopen op een nieuwe oorlog met de indianen. om dit te voorkomen gaat hij op zoek naar de drie jonge daders. Maar ook de indianen openen de jacht.

Luitenant Blueberry

Dit album, dat door uitgeverij Dargaud als een hommage album wordt gepresenteerd, is meteen een schot in de roos.

De plot begint heel eenvoudig, maar wordt al gauw complex, als individuele karakters hun eigen doelen beginnen na te streven in de nasleep van de moord. De onderlinge verhoudingen tussen de hoofdpersonen worden mooi uitgewerkt door scenarist Joann Sfar. Deze leiden bijna als vanzelfsprekend stap voor stap naar een verdere escalatie van het conflict.  Het zorgt ervoor dat het verhaal steeds spannender wordt en nieuwsgierig naar de afloop in het volgende deel.

Luitenant Blueberry

Mooi om te zien dat Sfar ook een aantal actuele maatschappelijke thema’s in deze western verwerkt, zoals een paar strijdbare vrouwen, die in deze mannenwereld het heft volledig in eigen handen nemen. Ook duikt er een handelaar in automatische schaak- en schietmachines op, als een voorloper van de automatisering in onze tijd.

Luitenant Blueberry

De tekeningen van Christophe Blain passen goed bij dit verhaal. Ze zijn niet heel erg gedetailleerd en soms zelf wat abstract. Maar door de vele schaduwen en donkere arceringen sluiten ze goed aan bij de duistere en rauwe sfeer van het scenario.  De inkleuring is vlak, maar contrastrijk en maakt het beeld verder fraai af.

Deze strip is een goed voorbeeld van een geslaagde hommage. Geef twee talentvolle auteurs de mogelijkheid om hun eigen ding te doen met een bekende stripreeks en er rolt een fantastisch album uit. Dit album is een mooi begin van het stripjaar 2020 en doet uitkijken naar het afrondende tweede deel

 

Lees meer!

Luitenant BLueberry - Apache Rancune

9

Tekeningen

9.0/10

Verhaal

9.0/10

Kleuren

9.0/10

Pros

  • Spannend verhaal met goed uitgewerkte karakters
  • Fraaie tekeningen met sfeervolle inkleuring

Cons

  • Wachten op deel 2...
Back to top button