Bespreking

Strip Review: Thorgal 37 – De Kluizenaar van Skellingar

Thorgal 37 betekent een nieuwe start voor de stripreeks. Het is het eerste deel in de hoofdreeks dat niet meer getekend wordt door Grzegorz Rosinski, maar door Fred Vignaux. Kunnen we dat merken?

Thorgal 37 De Kluizenaar

Ja natuurlijk. Fans van de reeks zullen het vooral merken aan het uiterlijk van de hoofdpersonen. Thorgal ziet er net even iets anders uit. Hij lijkt vooral ook iets jonger. Maar het moet gezegd, na een paar pagina’s let je er niet meer op.

Thorgal Skellingar

Vignaux heeft zich natuurlijk al bewezen in twee albums in de nevenreeks over Kriss van Valnor. Zijn stijl komt erg in de buurt van de oudere delen van Thorgal, waarin Rosinski nog niet hele binnenwerk schilderde. Qua tekeningen ziet het er prima uit. De landschappen en de karakters doen niet onder voor die van Rosinski.

Thorgal 37

Qua avontuur zit het ook goed met Thorgal 37. Thorgal was in deel 36 eindelijk weer thuisgekomen na meerdere delen in alle uithoeken van de wereld te hebben vertoefd. In de review van Thorgal 36 concludeerden we dat dat avontuur nogal te lijden had onder een auteurswissel, waardoor het verhaal uiteindelijk niet lekker meer liep. Maar dit deel is ook qua verhaal een frisse nieuwe start.

Thorgal wordt geconfronteerd met een aanslag op zijn leven. De dader kent Thorgal uit zijn tijd als Shaigan zonder Genade, waarin hij onder invloed van Kriss van Valnor stond en met haar plundertochten uitvoerde. Thorgal beseft dat hij eigenlijk bij de aanslagpleger in het krijt staat en gaat op weg naar Skellingar. Een eiland waar een tiran een stam onderdrukt.

Thorgal Skellingar

Wat volgt is een vikingavontuur, waarin ook mystieke elementen een belangrijke rol spelen. Yann slaagt er in om het oude Thorgal gevoel te doen herleven. Ook al is het avontuur uit dit deel niet zo episch van opzet als de vorige delen, het verhaal is spannend en goed getekend. Thorgal 37 is een prima start voor de nieuwe Thorgal. Op deze manier kan hij weer jaren mee.

Lees meer!

8

Tekeningen

8.0/10

Verhaal

8.0/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Vignaux is een prima opvolger van tekenaar Rosinski
  • Dit is vooral een spannend goedgetekend avontuur

Cons

  • even wennen aan het wat jongere uiterlijk van Thorgal
Back to top button