Bespreking

Strip Review: Thorgal 38 – De Selkie

In Thorgal 38 wordt Wolvin, de dochter van Thorgal ontvoerd door een brute leider van een Noordelijke stam.

Thorgal 38 - De Selkie

De ontvoerder blijkt getrouwd met een legendarisch wezen, een Selkie. Thorgal gaat op zoek naar Wolven en reist met Jolan, zijn zoon, naar het eiland van de stam. Dat eiland blijkt helemaal in de ban te zijn van de Selkies. Selkies zijn mythologische wezens, die eruit zien als zeehonden. Als de Selkies aan wal gaan, leggen ze hun huid van zich af en veranderen ze in menselijke vrouwen.

De stam op het eiland heeft allerlei gruwelijke rituelen overgehouden aan een gebeurtenis uit het verleden. Destijds heeft een Selkie een vloek uitgesproken over het eiland, die nog steeds niet ongedaan is gemaakt. Thorgal en Jolan moeten niet alleen Wolvin redden, maar zijn ook genoodzaakt om zich te bemoeien met de vloek.

Thorgal 38 - De Selkie

Thorgal 38 is het tweede album van het duo Yann en Fred Vignaux in de reguliere reeks.  In onze review van deel Thorgal 37 – De Kluizenaar van Skellingar kwamen we tot de conclusie dat ze een degelijk eerste album hadden neergezet. We moesten alleen een beetje wennen aan het iets jongere uiterlijk van Thorgal zelf.

Daar is in dit album eigenlijk geen sprake meer van. Het tekenwerk is zeer degelijk en volledig in lijn met de stijl van Rosinski. Natuurlijk kan een fijnproever verschillen zien, maar het is de vraag of een gemiddelde lezer dit opmerkt. En dat is heel prettig, want zo word je verder niet afgeleid van het beleven van dit avontuur.

Ook scenarist Yann bouwt rustig voort op de verhalen uit de eerdere albums. Hij zet een volgende stap in de ontwikkeling van de kinderen van Thorgal en Aaricia. Wolvin en Jolan zijn beide geen kind meer en dat brengt weer allerlei nieuwe mogelijkheden mee voor de verhaallijn. Zo wordt Wolvin ontvoerd, omdat ze een goede partner lijkt voor de zoon van de ontvoerder.

Thorgal 38 - De Selkie

Daarnaast legt Yann ook wat eigen accenten. Zoals in veel van zijn andere verhalen krijgt de natuur en het landschap veel extra aandacht en spelen ze hun eigen rol in het verhaal. Daarnaast krijgen ook de folklore en bovennatuurlijke elementen een belangrijke rol. Zo voert hij hier en daar wat mysterieuze voorvallen op, die misschien later in de reeks nog een belangrijke rol gaan spelen.

Uiteindelijk hebben ze met dit tweede deel gewoon weer een degelijk nieuw avontuur neergezet, dat zowel de oude fans als nieuwkomers zal kunnen bekoren.

Lees meer!

7.8

Tekeningen

8.0/10

Verhaal

7.5/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Degelijk nieuw avontuur in de lange Thorgal reeks
Back to top button