Bespreking

Strip Review: Thorgal De Jonge Jaren 8

In Thorgal De Jonge Jaren 8 – Twee Bastaards proberen Thorgal en Aaricia te ontsnappen aan Harald Blauwtand, koning van het Denenland.

Thorgal De Jonge Jaren 8

In de reeks Thorgal – De Jonge Jaren, volgen we de avonturen van de jonge Thorgal van nog voor deel 1 in de hoofdreeks. Dit is intussen deel 8 in de reeks, die gemaakt wordt door scenarist Yann en tekenaar Surzhenko. De verhalen in deze reeks bestaan steeds uit 2 delen die samen een tweeluik vormen. Tussen de tweeluiken onderling bestaat een wat losser verband, waarin we Thorgal en Aaricia zien opgroeien in het dorp van de Noordvikingen.

In de eerste twee delen zagen we hoe Thorgal van een bard tot een krijger uitgroeit. In deel 3 en 4 maakten we kennis met de wreedheid van koning Gandalf de Gek, die voor niets terugdeinst om nog meer macht te krijgen. In deel 5 en 6 ontmoetten we een personage uit Thorgals verleden, die op zoek is naar het Sterrenkind.

Thorgal de Jonge Jaren 8 is het vervolg op deel 7, De Blauwe Tand. In dat deel ging Thorgal op zoek naar Aaricia, die vermist werd na een ongeluk op zee. Aaricia bleek gered door een schip uit Baghdad, dat op handelsmissie was naar het Denenland en koning Harald Blauwtand. Aan het eind van dat deel werd Aaricia hulp in de keuken van Blauwtand en belandde Thorgal met zijn gezelschap in zijn cel.

In deel 8 proberen ze te ontsnappen aan de greep van Harald Blauwtand. Die heeft echter wat anders in gedachten. Hij bereidt een groot feestmaal voor, waarbij Thorgal als entertainment dient en het moet opnemen tegen een gevaarlijke tegenstander. Daarnaast proberen de gezanten uit Baghdad met Harald een handelsakkoord af te sluiten, wat leidt tot een spannende intrige.

Scenarist Yann heeft met de eerdere delen in deze reeks al bewezen dat hij de wereld van Thorgal goed kent. Hij verweeft moeiteloos de typische Vikingavonturen met Scandinavische mythologie en met incidentele science fiction elementen. Daarnaast geeft hij ook zijn eigen liefde voor de natuur een mooie plek in deze verhalen. Het is geen wonder dat hij nu ook de hoofdreeks van Thorgal mag schrijven en daarin tot nu toe goed slaagt. (zie ook onze recensie van Thorgal 37).

Ook tekenaar Surzhenko heeft met deze reeks bewezen dat hij een zeer goede opvolger van Rosinski is. Zijn tekenwerk ligt heel dicht tegen dat van Rosinski aan. Het is een plezier om uitgebreid naar zijn zeer gedetailleerde tekeningen te kijken.

Hoewel het enige tijd geleden vrij zeker was dat deel 8 het laatste deel in deze reeks zou worden, lijkt het erop dat er nog meer vervolgdelen komen. Dat is zeker verdiend. Voor wie Thorgal niet goed kent, vormt deze reeks een mooie eerste kennismaking met de hoofdfiguren en de wereld van Thorgal.

Lees meer!

8.3

Tekeningen

8.5/10

Verhaal

8.5/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Een spannend vikingavontuur uit de jonge jaren van Thorgal
  • Mooie gedetailleerde tekeningen

Cons

  • Het verhaal is het vervolg op deel 7 en bevat een paar verwijzingen naar eerdere delen uit de reeks
Back to top button