Strip Review: Jeremiah 38 – Gesnapt?

0 Posted by - 11 oktober 2020 - Bespreking

In Jeremiah 38 – Gesnapt? helpen Jeremiah en Kurdy een jonge vrouw, Jenny, die achtervolgd wordt door haar broers.

Jeremiah 38 - Gesnapt?

Jenny is een van de passagiers die in de bus zitten, waarop Jermiah en Kurdy staan te wachten. Bij de halte waar ze willen instappen wordt Jenny opgewacht door haar broers, die pardoes haar vriend Palomino neerschieten. Een van de broers vraagt waar ze de smaragden heeft verborgen en zegt dat ze mee moet gaan naar huis. Jenny is dat niet van plan en verleidt Jeremiah en Kurdy om haar te beschermen.

Jeremiah 38 Gesnapt

Ze nemen haar mee naar de stad, waar Jeremiah zijn ouders gaat opzoeken. Maar daar zijn ze nog niet van de broers af. Zij weten Jenny terug te vinden, waarna een lange achtervolging volgt door de Hel, het gedeelte van de stad waar al het uitschot zich schuilhoudt.

Veel van de albums uit de Jeremiah stripreeks hebben hetzelfde uitgangspunt. Jeremiah en zijn vriend Kurdy zwerven wat rond door een rauw post-apocalyptisch landschap totdat ze iemand, of een hele gemeenschap, aantreffen met problemen. Meestal gaat het om niets anders dan geld, drugs of vrouwen. Vaak hebben ze er aanvankelijk zelf geen aandeel in, maar omdat ze er toch in verzeild raken, proberen ze de problemen dan ook maar op te lossen. Een en ander gaat vervolgens gepaard met flink wat geweld en ontmoetingen met de vreemdste snuiters.

Dat is in Jeremiah 38 – Gesnapt? niet anders. De aantrekkingskracht van de langlopende reeks zit hem ook niet echt in de centrale plot. Die heeft zich in de loop van de reeks nauwelijks ontwikkeld. Ieder deel is zonder probleem los te lezen en te begrijpen. Aan de oppervlakte zijn het prima avonturenverhalen met twee stoere helden, die het opnemen tegen allerlei ongure en vaak wat bizarre tegenstanders. Je kan er gerust een ontspannen uurtje mee beleven en ook nog wat langer als je wat tijd neemt om de de prachtige getekende en geschilderde beelden van Hermann Huppen te bestuderen. Hij lijkt nog steeds ieder deel zijn stijl een klein beetje te veranderen en zijn gearceerde inkttekeningen en kleurcombinaties zijn een lust voor het oog.

Maar onder de oppervlakte van het verhaal en de tekeningen zijn ook nog veel andere dingen te ontdekken, die niet expliciet in tekst worden uitgelegd, maar wel in beeld zijn gebracht. In dit deel zegt de jonge vrouw te worden achtervolgd door vijanden, die anderen niet zien. Of zijn het misschien waanbeelden? Dit wordt fraai in beeld gebracht door de lange achtervolging door het stadsdeel dat De Hel wordt genoemd. Eigenlijk zien we helemaal niets van dit stadsdeel, omdat het volledig in een grijszwarte mist is gehuld. Tegelijkertijd worden de belagers van Jenny gedreven door een gerucht over edelstenen of zijn die edelstenen misschien ook maar een illusie?

Omdat niet alles wat er gebeurt, expliciet in tekst wordt uitgelegd,  krijgen de gebeurtenissen ook een diepere betekenis als je er wat langer over nadenkt. Hierdoor stijgt deze reeks al jaren uit boven andere goed getekende en spannende avonturenverhalen.

Lees meer!

8.8

Tekeningen

9.0/10

Verhaal

8.5/10

Kleuren

9.0/10

Pros

  • Spannend avonturen verhaal
  • Fraaie tekeningen en kleuren