Bespreking

Strip Review: Atom Agency 2 – Kleine Kever

In Atom Agency 2 gaat het detectivebureau op zoek naar ‘Kleine Kever’, een verpleegster die aan het einde van de oorlog plotseling verdween.

Atom Agency 2

De reeks Atom Agency speelt zich af in het Parijs van de jaren ’50 van de vorige eeuw. Atom is de zoon van politiecommissaris Tigran Vercorian. Hij heeft samen met collega’s Mimi en Jojo een klein detectivebureau.

Vader Tigran is druk op jacht naar de staatsgevaarlijke misdadiger René La Canne en heeft geen tijd om andere zaken aan te nemen. Als een bekende acteur zich bij de Parijse politie meldt om zijn verdwenen liefje ‘Kleine Kever’ op te sporen, vraagt hij aan Atom om die zaak op zich te nemen.

Atom Agency 2

Atom Agency 2 is een verhaal vol met ‘couleur locale’ van het Parijs van begin jaren ’50. De oorlog is nog niet lang afgelopen en bendes van allerlei pluimages proberen Parijs onveilig te maken. Omdat Tigran en Atom van Armeense afkomst zijn, krijgen we ook een uitgebreide blik binnen een groep Armeense inwoners van Parijs. Zo leren we de ceremonie van de Agra Hadig kennen, waarbij een Armeense baby zijn toekomstige beroep kiest.

Deze specifieke setting geeft het album veel sfeer. Voor een Nederlandse lezer is het soms wel een beetje aanpoten. Zeker in het begin van het verhaal word je overspoeld met specifiek Armeense en Franse referenties en uitdrukkingen, waardoor het verhaal wat stroef op gang komt. Daar staat tegenover dat dit gedeelte ook gevuld is met veel humor, waarbij de kleine zusjes van Atom voor veel grappige momenten zorgen.

In dit gedeelte valt ook het fraaie tekenwerk van Olivier Schwartz uitgebreid te bewonderen. Zijn atoomstijl is geknipt voor deze strip. Alle personages krijgen hun eigen karakter en zijn tekeningen zitten tjokvol met soms grappige en vaak sfeerverhogende details.

Atom Agency 2

Als het speurwerk naar Kleine Kever eindelijk begint, krijgt het verhaal ook zelf wat meer vaart. Al blijft de focus ook hier op het kleine en locale. Die aanpak doet in de verte een beetje aan de Jerome K Jerome Bloks albums denken, waarbij de zaken zelf niet zo spectaculair zijn, maar waarbij de locale sfeer en personages veel belangrijker zijn.

Het blijft wel een beetje de vraag, waarom in dit album de grotere zaak rond misdadiger René La Canne zo weinig aandacht krijgt. Die zaak lijkt veel interessanter en spannender dan de zaak van Kleine Kever. Al lijkt in het slot van het album wel iets groters op het spel te staan. Daar horen we ongetwijfeld meer over in het volgende album.

 

Lees meer!

8.2

Tekeningen

9.0/10

Verhaal

8.0/10

Kleuren

7.5/10

Pros

  • Heel veel sfeer en humor
  • Fraaie tekeningen in atoomstijl
Back to top button