Bespreking

Strip Review: De Beestenburcht 2 – Margrieten in de Winter

In de Beestenburcht 2 gaan de dieren onder aanvoering van Miss Bengalore verder met hun opstand tegen Stier Silvio en zijn hondenmilitie.

De Beestenburcht 2 - Margrieten in de Winter

Zoals we in De Beestenburcht 1 hebben gezien, worden de dieren in de burcht onderdrukt en uitgebuit door Stier Silvio. Ze moeten uitputtende klussen uitvoeren en commentaar wordt niet geduld. Als op een dag een rondreizende rat een toneelstuk opvoert, raken de dieren geïnspireerd door zijn verhaal over geweldloos verzet. Dit leidde in deel 1 al tot de eerste voorzichtige opstandjes.

In de Beestenburcht 2 gaan de dieren een stapje verder. Het is intussen winter geworden en ijskoud. De dieren moeten overdag hout verzamelen om ‘s avonds warm te blijven. Ze moeten het door hun verzamelde hout echter terugkopen om het te mogen gebruiken. ‘Geen hout, dan heb je het maar koud,’ horen ze van de haan die het hout verkoopt.

De Beestenburcht 2

Alle dieren balen ervan en dus kost het de poes Miss Bengalore niet veel moeite om extra steun voor haar acties te krijgen. Maar de opstandelingen zijn het nog niet met elkaar eens over hoe ze Silvio moeten afzetten. Enkele dieren willen zichzelf opofferen met gewelddadige acties. Maar Miss Bengalore is zeer beslist. Ze zijn nog met te weinig en het moet geweldloos.

Dit leidt tot een nieuwe grote verzetsactie, die de dieren tot elkaar moet brengen. Maar of ze daarmee van Silvio afkomen?

De Beestenburcht 2

Het scenario van de Beestenbende 2 is net als in deel 1 zeer goed uitgewerkt. De gebeurtenissen leiden tot een spannend schaakspel, waarbij de ene keer de opstandige dieren lijken te winnen en de andere keer Silvio. Hierbij weet scenarist Dorison de voorspelbaarheid goed te vermijden en leest het album als een trein.

De tekeningen van Felix Delep zijn weer heel verfijnd en gedetailleerd. Hij weet alle dieren te voorzien van een eigen karakter. De kleuren zijn nog wat verbeterd ten opzichte van deel 1. Er onstaan mooie contrasten tussen het koude landschap met de sneeuw en de warme binnenruimtes van de stallen.

De Beestenburcht is zowel qua scenario als qua tekeningen nu al een topreeks. We kunnen niet wachten tot deel 3 – De Nacht der Rechtvaardigen verschijnt.

Lees meer!

8.5

Tekeningen

9.0/10

Verhaal

8.5/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Sterk en spannend scenario
  • Fraaie tekeningen
Back to top button