Bespreking

Strip Review: Suske en Wiske 357 – De Zalige Ziener

In Suske en Wiske 357 krijgt Lambik een medaillon in handen, waarmee hij de toekomst kan voorspellen. Krijgt hij nu eindelijk toch de roem, waar hij altijd van droomde?

Suske en Wiske 357 - De Zalige Ziener

Dat lukt inderdaad, al lijkt het daar in het begin van het album nog niet op. Suske en Wiske vinden hem in de afvalbak. Lambik zit in een dipje en heeft zichzelf bij het vuilnis gezet. Hij vindt zichzelf een waardeloze loser die niet heeft bereikt en ook niets meer zal bereiken in zijn leven.

Suske en Wiske 357

Als zelfs de vuilnisman hem niet wil meenemen, gaat hij maar een wandeling maken. Tijdens zijn wandeling komt hij langs een woonwagen waar een waarzegster woont. Misschien is het toch nog wel de moeite waard om zijn leven voort te zetten en kan zij hem wel geruststellen over zijn toekomst.

De waarzegster wil er eigenlijk niet aan beginnen. Maar als Lambik zegt dat dat hij graag nog iets wil betekenen in het leven, doet zij hem een ander aanbod. Lambik kan haar hanger van haar overnemen. De hanger is gezegend met de krachten van het zevende chakra, waardoor de drager de toekomst kan voorspellen van iedereen, behalve van hemzelf.

Lambik ziet het wel zitten, maar beseft niet wat dat betekent. Al snel blijkt dat hij als ‘De Zalige Ziener’ niet alleen maar heel veel succes krijgt, maar ook de vloek van de echte eigenaar van de hanger over zicht afroept. Bovendien krijgt hij een jaloerse fake waarzegger op zijn dak, die koste wat kost de hanger wil bemachtigen.

We hebben het al vaker gezegd. Het schrijvers- en tekenteam van de reguliere Suske en Wiske reeks verkeert de laatste tijd in topvorm. Het scenario van Suske en Wiske 357 tikt alle juiste vakjes aan. Het dolt een beetje met een actueel onderwerp, in dit geval burn-out en spiritualiteit en geeft er op een lichte toon wat zinnig commentaar op.

Daarnaast vertelt het een spannend avontuur, waarin de karakters en de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdrolspelers een belangrijke rol speelt.

En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen we om de paar plaatjes een grapje of knipoog voorgeschoteld. Ook deze keer variëren die moppen van zeer flauw tot aardige vondsten. Maar de variatie en hoeveelheid is groot, waardoor het entertainmentgehalte hoog blijft. In dit specifieke album komen alle bekende waarzeggersgrapjes voorbij, maar zitten er toch ook nog inventieve tussen met een twist of met een meta-commentaar, dat je niet verwachtte.

De tekeningen en inkleuringen zijn verder zeer verzorgd en sfeervol.

We proberen in onze reviews altijd ook een paar verbeterpuntjes te detecteren, maar daar hebben we het bij dit album erg lastig mee. In de afgelopen uitgaves zakte het tempo of de spanning nog wel eens weg in het midden van het verhaal, maar ook dat is in dit deel zeker niet het geval.

Kortom Suske en Wiske 357 – De Zalige Ziener is gewoon een erg goed voorbeeld van het vakwerk van het huidige auteursteam en is een aanrader voor iedereen die nog eens een keer een moderne Suske en Wiske wil uitproberen.

Lees meer!

8.5

Verhaal

8.5/10

Tekeningen

8.5/10

Kleuren

8.5/10

Pros

  • Sterk nieuw Suske en Wiske album
Back to top button