Bespreking

Strip Review: Suske en Wiske 355 – De Scheve Schot

In Suske en Wiske 355 – De Scheve Schot reist Lambik naar Schotland om mee te doen aan een wedstrijd, waarmee hij een kasteel kan winnen.

Suske en Wiske 355

De rijkse Schotse familie MacBig is van plan om hun uitgestorven dorpje Moron nieuw leven in te blazen. De wedstrijd is onderdeel van een uitgekiende reclamecampagne om het dorp en de omgeving opnieuw onder de aandacht te krijgen bij potentiële toeristen.

In het nabijgelegen meer legt de familie ook een spectaculair onderwaterhotel aan, waar de nieuwe toeristen kunnen overnachten. Het plan blijkt aardig te werken, zeker als er opeens ook een andere attractie in het meer opduikt. Voor het oog van de toeristen verschijnt plotseling een Selkie, een mythisch onderwaterwezen.

Terwijl Lambik het in allerlei Schotse sporten en spellen opneemt tegen zijn concurrent, doen Suske en Wiske onderzoek naar het mysterieuze monster.

Suske en Wiske 355

In 2020, het jaar dat Suske en Wiske 75 jaar bestaan, hebben we al veel bijzondere uitgaven gezien. Zo was er de hommage van Paul Geerts en de voltooiing van het blauwe reeks album De Sonometer. We kregen nieuwe delen in de Amoras reeks en ook de twee integralen van de Blauwe reeks. Daarnaast zijn er ook gewoon nog 5 delen in de reguliere reeks verschenen, waarvan dit album het laatste is voor dit jaar.

Eigenlijk vormde dit grote aantal uitgaven ook wel een overdosis Suske en Wiske. De twee hommage albums waren om nostalgische redenen interessant en grafisch dik in orde. Qua verhaallijnen konden ze eigenlijk niet tippen aan de scenario’s van Peter van Gucht in de reguliere reeks.

Ook in Suske en Wiske 355 – De Scheve Schot levert hij een aardig verhaal, dat een vol uur kan entertainen. De hoofdlijn is dit keer weliswaar een van dertien in een dozijn, maar door wat vermakelijke zijstapjes, wat interessante weetjes over Schotland, wat verwijzingen naar de actualiteit en een spannend slot levert hij wederom een mooie kapstok. En dan weet hij ook nog voldoende variatie in alle grapjes, knipoogjes en verwijzingen aan te brengen dat het nergens verveelt. Ook al zal dit album niet tot de klassiekers gerekend gaan worden, dan nog is het qua verhaal en humor veel interessanter dan de eerder genoemde hommages en buiten reeks delen.

Onze conclusie is dat Suske en Wiske best zonder al te veel bijzondere uitgaven kan, zolang het team van de reguliere reeks op dit hoge niveau blijft presteren.

Lees meer!

7.8

Tekeningen

8.0/10

Verhaal

7.5/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Een prima uurtje entertainment
Back to top button