Bespreking

Strip Review: Suske en Wiske Hommage 5 – De Vroem Vroem Club

Na hun geslaagde Cromimi, is Suske en Wiske Hommage 5 – De Vroem Vroem Club een nogal rommelig vervolg voor Yann en Gerben Valkema.

.Suske en Wiske Hommage 5

In het album wordt tante Sidonia door een magisch verwissel-ei van locatie verwisseld met haar nichtje in Amerika. Dit nichtje is de dochter van een rijke Texaanse zakenman, die een ver familielid is van Sidonia. Dit nichtje was ontvoerd, totdat het achternichtje van een heks medelijden met haar kreeg en dat tover-ei regelde door een vogel met een bolhoed tot leven te wekken.

Suske en Wiske Hommage 5

En dan is er ook nog iets met een tot leven gewekte heks, die de familie van de zakenman zodanig betoverde dat die ‘s nacht de inwoners van een dorpje teisteren door rond te scheuren in hun auto’s.

Het scenario van deze Suske en Wiske hommage 5 is veel te complex en daardoor haast niet te volgen. Het lijkt wel of scenarist Yann geen zin had om zijn eerste schetsversie van het scenario verder uit te werken. Het scenario springt van de hak op de tak, personages en plotlijntjes worden halverwege verlaten en belangrijke plotwendingen worden niet getoond, maar als tekst uitgeschreven in een enkel plaatje. Het gaat allemaal ten koste van de consistentie van het verhaal en het leesplezier van de lezer.

We vragen ons ook een beetje af of de scenarist de personages en de gemoedelijke sfeer van de Suske en Wiske verhalen voldoende kent. Hij legt geliefde personages soms a-typische teksten in de mond. Zo maakt Lambik onsympathieke opmerkingen over het uiterlijk van Sidonia, stuurt Suske het nichtje van Sidonia met een kluitje in het riet, omdat hij haar niet mag en krijgt Sidonia te maken met ongewenste avances van een restauranthouder.

Omdat er in het verhaal veelvuldig wordt verwezen naar het klassieke album De Tuf Tuf Club, kan het zijn dat het verhaal beter te volgen is, als je dat album recent nog gelezen hebt. Het is maar de vraag of de lezer op basis van deze warrige hommage voldoende gemotiveerd wordt, om dat album alsnog eens te lezen.

Lichtpuntje van dit album is het levendige tekenwerk van Gerben Valkema. Het tekenplezier spat weer eens van de pagina’s af.

Voor liefhebbers van Valkema’s tekenwerk en fans van de Tuf Tuf Club is dit album misschien best nog de moeite waard. Anderen kunnen dit album beter overslaan en een ander recent Suske en Wiske album aanschaffen.

Lees meer!

6.7

Tekeningen

8.0/10

Scenario

5.0/10

Kleuren

7.0/10

Pros

  • Het plezier van het tekenwerk van Gerben Valkema spat van de pagina’s

Cons

  • Rommelig onnavolgbaar scenario
Back to top button