Bespreking

Strip Review: Largo Winch 23 – De Karmanlijn

In Largo Winch 23 – De Karmanlijn volgt Largo het voorbeeld van Jeff Bezos en Elon Musk. Largo Winch 23 De Karmanlijn

Hij wil gaan investeren in een bedrijf dat activiteiten uitvoert in de ruimte.

Het lijkt een wat a-typische investering van de eigenaar van het wereldwijde zakenimperium Group W. Bezos en Musk krijgen op dit moment veel kritiek op hun ruimteplannen, omdat hun investeringen ook gebruikt zouden kunnen worden om sociale problemen op deze aarde op te kunnen lossen.

Largo Winch wordt op de achterkant van de albums nog steeds als ‘de zakenman in spijkerbroek’ geafficheerd. Dit was misschien tijdens de begindagen van deze reeks een nogal revolutionaire benaming, maar inmiddels is de minder formele uitdossing onder de rijke topmannen van de techbedrijven al lang gemeengoed.

Waarin Largo Winch zich nog steeds van veel zakenlui onderscheidt, is dat hij een zakenman met een moraal is. Winch heeft weliswaar een groot fortuin geërfd, maar in de wereld van weelde en gulzigheid biedt hij altijd het tegenwicht door zijn hart te laten in spreken in plaats van zijn portemonnee. Ook in deze tijd is dat nog steeds een actueel contrast dat medeverantwoordelijk is voor het grote succes van de reeks. Maar wellicht is het woord moraal ook nu nog zo afschrikwekkend voor de fans van deze reeks, dat de uitgever dat nog niet op de kaft durft te zetten.

De aantrekkingskracht van de reeks is voor veel lezers natuurlijk ook de wereld van de zakelijke elite, waarin zich de avonturen afspelen. Geld, macht, grote villa’s, wereldwijde reizen, mooie mannen en vrouwen; het wordt allemaal uitbundig getoond in de fraaie realistische tekeningen van Philippe Francq.

Deze wereld biedt natuurlijk ook alle ingredienten voor een spannende thriller. De motieven voor moord, afpersingen en andere criminaliteit zijn tussen al het geld makkelijk te vinden. Zo bezien vormen de actuele ruimte avonturen van de nieuwe generatie Tech-rijken natuurlijk ook een mooie inspiratie voor een aflevering in deze reeks.

We knijpen dan ook maar een oogje dicht als Largo de activiteiten van zijn Group W in wil uitbreiden naar de ruimte. Hij wil een satellietbedrijf overnemen van een weduwe die het bedrijf heeft geerfd. Maar er zijn kapers op de kust. Twee jonge megalomane investeerders hebben ook een oogje op het bedrijf. Ze willen onderhandelen en nodigen Largo uit voor een bijzonder gevaarlijk snoepreisje.

Maar voor die op de uitnodiging ingaat, mag hij in het begin van het album nog even zijn sociale gezicht laten zien. Hij betrapt een van zijn bedrijven in Indonesië op het inzetten van kinderarbeid. Maar terwijl Largo ingaat op het aanbod van zijn concurrenten, ontdekken zijn medewerkers dat er toch meer niet klopt met het Indonesische bedrijf. En op de achtergrond worden een aantal getuigen in koelen bloede vermoord.

In deel 21 werd medebedenker Jean van Hamme als scenarist ingewisseld door Eric Giacometti. Daar heeft de reeks geen enkele last van ondervonden. Ook Largo Winch 23 – De Karman lijn is een schoolvoorbeeld van een zeer vaardig uitgewerkte thriller met ineengevlochten verhaallijntjes die leiden naar een erg spannende cliffhanger voor deel 24.

Lees meer!

8

Tekeningen

8.5/10

Verhaal

8.5/10

Kleuren

7.0/10

Pros

  • Fraaie realistische tekeningen
  • Spannende thriller
Back to top button