Bespreking

Strip Review: Het Fortuin van de Winczlavs 1

Uitgeverij Dupuis lanceert met Het Fortuin van de Winczlavs een driedelige prequel op de Largo Winch reeks.

Het fortuin van de Winczlavs

Het introduceren van spin-offs is tegenwoordig een van de standaard manieren om meer inkomsten te genereren uit bestaand succesvol intellectueel eigendom. Daar is op zichzelf niets mis mee. Een uitgever kan de extra inkomsten gebruiken om het bedrijf overeind te houden of om te investeren in verhalen van nieuwe onbekende auteurs. Als dan ook de fans van de populaire reeks nog veel meer willen lezen, is iedereen tevreden.

De verschillende spin-offs van de populaire vikingreeks Thorgal zijn hiervan een aardig voorbeeld. De verhalen in de nevenreeks deden (en doen) in kwaliteit niet onder voor de hoofdreeks en zijn zeer de moeite waard.

Het is dus goed voorstelbaar dat uitgeverij Dupuis met dit oog eens naar zijn fonds heeft gekeken en daar de Largo Winch reeks aantrof. De serie gaat over adoptiekind Largo Winch dat onverwacht een groot fortuin erft. Hij komt daarmee aan het hoofd van een wereldwijd zakenimperium komt te staan. In de albums worden intriges en avonturen in de mondiale jetset gecombineerd met morele sociale dilemma’s. Die worden meestal veroorzaakt door diezelfde elite. Door zijn bescheiden afkomst is Largo Winch het geweten van de reeks, die het met risico voor eigen leven en fortuin opneemt voor de benadeelden.

De reeks is na 22 delen nog steeds relevant en populair. En dus besloot de uitgever de beurs te trekken voor een driedelige prequel waarin het fortuin van de Winczlavs centraal moest staan. Waar kwam toch al dat geld vandaan dat Largo Wich in het eerste deel erfde? Voor de uitwerking worden twee zwaargewichten uit de stripwereld ingezet, scenarist Jean van Hamme en tekenaar Philippe Berthet.

In het eerste deel, dat Vanko 1848 heet, verhuizen we naar het Montenegro van de 19e eeuw. We ontmoeten daar de jonge arts Vanko Winczlav. Hij leidt een opstand onder de boeren van Montenegro, die worden uitgebuit door Prins Nicolas Petrovic. De prins slaat terug en laat duizenden mannen, vrouwen en kinderen vermoorden. Er komt een prijs op het hoofd van Vanko te staan. Die vlucht via Servië naar Amerika. In het album zien we hoe hij en zijn zoons een bestaan proberen op te bouwen tijdens de kolonistentijd.

De hoofdpersonages ontmoeten bekende mensen en beleven allerlei spannende avonturen. Onderweg vallen er verschillende doden. Daarnaast leren we nog allerlei interessante dingen over het Amerika in die tijd en de opkomst van de olie- en machine industrie. Toch vraag je je op het einde van het album af, waarom dit verhaal nu zo nodig verteld moest worden.

Dit ligt niet zozeer aan het auteursduo. Hun kwaliteiten zie je op iedere pagina terug. Van Hamme heeft een aantal levendige karakters verzonnen, die in bijzondere en netelige situaties worden gebracht. Het nadeel van dit soort langgerekte historische verhalen is, dat we maar heel kort kunnen kennismaken. Zo wordt de burgeroorlog in 4 pagina’s afgeraffeld. Als je het personage Vanko eindelijk wat beter kent, gaan we al verder met het leven van zijn zoons. Het spreekt voor Van Hamme, dat hij het typische ‘toen gebeurde er dit, en toen gebeurde er dat-verhaal’, nog lange tijd kan laten entertainen. Maar tegen het einde van het album slaat bij het zoveelste excentrieke bijfiguur de vermoeidheid toe.

Ook Berthet doet zijn best. Zijn wat meer statische klare-lijn tekeningen passen misschien wat minder goed bij de aktievolle avonturen van Largo Winch zelf. Maar in dit verhaal komen zijn levendige tableaus met historische locaties en personages wel goed tot hun recht.

Het fortuin van de Winczlavs

Dit is nu typisch zo’n album, waarin de hoge kwaliteit van de individuele onderdelen niet automatisch leidt tot een hoge kwaliteit van het geheel. En dat ligt met name aan het magere basisidee. Er zijn nog twee delen te gaan, maar na dit deel mag je je gerust afvragen of je eigenlijk wel wil weten waar het fortuin van de Winczlavs vandaan kwam. Dit verhaal voelt nu vooral als een enorme verspilling van de tijd en het talent van de auteur. Die hadden ook ingezet kunnen worden voor een nieuw en oorspronkelijker project.

Lees meer!

6.5

Tekeningen

8.0/10

Verhaal

5.0/10

Pros

  • Mooie tekeningen en interessante personages

Cons

  • Wie heeft zich ooit daadwerkelijk afgevraagd waar het fortuin van Largo Winch vandaan komt?
  • En toen gebeurde er dit en toen gebeurde er dat..
  • Levendige en vaak interessane personages, die alweer van het toneel worden afgevoerd, voordat je met ze kan meeleven.
Back to top button