Bespreking

Strip Review: Blake en Mortimer deel 26 – De Vallei Der Onsterfelijken 2

Na een jaartje wachten is nu ook Blake en Mortimer deel 26 – De Vallei der Onsterfelijken 2 verschenen.

Blake en Mortimer 2 - De Vallei der Onsterfelijken 2

In deel 1 van het tweeluik maakten we kennis met de Chinese warlord Xi-Li die gebruik wil maken van de chaos in China om de macht te grijpen. In een antiek document heeft hij het bewijs gevonden, dat hij afstamt van de eerste keizer van China. Dat document wil hij gebruiken om zijn claim op de macht kracht bij te zetten.

Helaas is het eerste deel van het document in handen van professor Mortimer en is het tweede deel van het document zoekgeraakt. Aan het eind van album 1 heeft de generaal beide delen van het document eindelijk te pakken en heeft hij Mortimer ontvoerd. Bovendien heeft hij aartsvijand Olrik in dienst genomen, die infiltreert in de basis van de Engelse geheime dienst in Hong Kong.

Blake en Mortimer deel 26

cover van de integrale uitgave van De Vallei der Onsterfelijken deel 1 en 2

 

Na de trage aanloop uit deel 1 belooft het tweede deel een spannend avontuur te worden. Mortimer moet uit de klauwen van de vijand worden gered en Hong Kong uit de grip van generaal Xi-Li.

Blake en Mortimer 26 - De Vallei

Het begin van deel 2 doet echter eerst een stapje terug. Zoals we in onze review van deel 1 al constateerden, is het erg trage tempo nog steeds een kenmerk van deze stripreeks. We krijgen dus eerst een herhaling van wat we eigenlijk allemaal al weten met veel pratende hoofden en eindeloze teksten.

We zien in het begin van het verhaal dat Professor Mortimer in een vliegtuig naar het hoofdkwartier van Xi-Li wordt vervoerd. De tijd wordt gedood met het vertalen van het tweede deel van het oude document. In Hong Kong beredeneren Blake en veiligheidsagente Ylang Ti wat er met Mortimer gebeurd moet zijn. Ze maken zich op om de achtervolging in te zetten. En dan ben je alweer twintig bladzijden verder. Nostalgische fans vinden dit tempo vast erg fijn, maar te vrezen valt, dat wat jongere fans in slaap zijn gevallen.

Blake en Mortimer 26 - De Vallei

Door dit trage tempo begint het ook op te vallen hoe afhankelijk dit verhaal is van toevallige gebeurtenissen. Zo ziet Mortimer toevallig uit het raampje van het bootje waarop hij gevangen zit, een bekende uit het vorige album. Ook goede vriend Nasir is plotseling vlakbij het terrein van Xi-Li terechtgekomen en zonder duidelijke oorzaak neergestort met zijn vliegtuig.

Blake en Mortimer deel 26 - De Vallei

Daarnaast wordt het meest interessante gedeelte van het verhaal, de infiltratie van Olrik in het hoofdkwartier van de Britten in Hong Kong, grotendeels genegeerd.  Je hoopt toch dat hij daar de boel flink gaat verstoren en in het honderd laat lopen, terwijl Xi Li Hong Kong aanvalt.  Maar nee, ook zij zitten te slapen, terwijl Mortimer op zoek gaat naar De Vallei der Onsterfelijken om het leven van Nasir te redden.  Dit scenario is niet alleen traag en saai, maar neemt ook merkwaardige bochten.

Aan het Nederlandse tekenduo Teun Berserik en Peter van Dongen zal het niet liggen. Zij bewijzen ook met dit album dat ze het hoge niveau dat deze reeks vergt gemakkelijk aankunnen. Hun klare lijnen swingen en de kleuren van Peter van Dongen zorgen voor een fraai strak, maar ook helder totaalbeeld.  Het is jammer dat ze in de met grote tekstballonnen doordrenkte plaatjes relatief weinig ruimte krijgen om hun tekenkunsten te etaleren. Het is moeilijk om te genieten van de vele sfeervolle details, als de tekeningen zelf zo klein worden.

Intussen is bekend dat Berserik en van Dongen naar deze reeks terug zullen keren met een scenario van Jean van Hamme. Hopelijk kan hij zorgen voor een meer visueel te vertellen verhaal, dat veel minder tekst, uitleg en pratende hoofden nodig heeft dan Blake en Mortimer deel 26 – De Vallei der Onsterfelijken 2 – Dreiging op Hong Kong (sic).

Misschien kan Van Hamme een voorbeeld nemen aan het fijne scenario van De Laatste Farao, waarin wel een goede balans is gevonden tussen tekst en tekeningen, terwijl de nostalgische toon en mystiek van de serie ook volop aanwezig is.

Lees meer!

Blake en Mortimer deel 26

7.2

Tekeningen

8.5/10

Verhaal

5.0/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Fraaie Klare Lijn tekeningen van Teun Berserik en Peter van Dongen

Cons

  • Traag en erg saai scenario
Back to top button