Suske en Wiske in 2020 | Vooruitblik

0 Posted by - 26 januari 2020 - Achtergrond, Nieuws, Uitgelicht

Een nieuw album van Paul Geerts, De Kronieken van Amoras 6 en De Verloren Van Eyck. Wat staat er allemaal op het programma voor Suske en Wiske in 2020?

Suske en Wiske in 2020

[update 11 mei 2020: verschillende covers en nieuwe data toegevoegd aan het artikel]

De Reguliere stripreeks van Suske en Wiske in 2020

Ook in 2020 kunnen we weer een aantal albums in de reguliere rode reeks verwachten, gemaakt door Peter van Gucht en Luc Morjeau. Het eerstvolgende album is nummer 351 met de titel De Verloren Van Eyck. Het album verschijnt op 11 februari 2020.

Suske en Wiske in 2020

De stad Gent organiseert dit jaar een themajaar rond de grootste Vlaamse schilder Jan van Eyck. Van Eyck is aan Gent verbonden door zijn meesterwerk Het Lam Gods. Het album haakt aan bij dit themajaar.

In het album krijgt Jan van Eyck de opdracht van Philips de Goede om een portret te maken van zijn toekomstige bruid Isabella van Portugal. Suske en Wiske zijn fan van de schilder en reizen als verstekeling mee. Tijdens de reis krijgen ze te maken met sabotage acties van een vijand die het huwelijk niet zo’n goed idee vindt.

Op de website van radio2.be is al een complete pagina te bewonderen, waarvan hieronder een fragment.

suske en wiske in 2020

 

Op 16 juni 2020 komt deel 352 Team Krimson uit. Ter gelegenheid van het 750 jarige bestaan van de kustplaats Blankenberge zal het avontuur zich daar afspelen.  De uitgever geeft de volgende beschrijving van het verhaal:

‘Opa Snor is opgenomen in het sanatorium De Blanke Bergen aan zee. Hij lijdt aan een vreemde ziekte. Hij maakt er kennis met Adeline, een oudere dame die toevallig aan dezelfde aandoening lijdt. Tot hun verbazing blijkt deze vrouw de moeder van Krimson te zijn. Wanneer duidelijk wordt dat de levensbedreigende ziekte enkel kan worden genezen met een peperduur medicijn, lijkt de situatie uitzichtloos. Bovendien wordt het genezende serum geproduceerd door Clover, een machtig zakenimperium dat er een nietsontziende manier van werken opna houdt. Er zit voor onze vrienden niets anders op dan het medicijn te stelen en daarvoor slaan ze de handen in elkaar met hun aloude aartsvijand Krimson…’

Dit is de cover van het album:

Op 11 augustus 2020 komt het album Het Gewiste Wiske uit onder nummer 353.  In dit album keert de Zwarte Madam weer terug, samen met Sus Antigoon.

De uitgever geeft de volgende samenvatting mee:

‘De zwarte madam is springlevend en zint naar goede gewoonte op wraak. Samen met haar kornuiten Lange Wapper en Kludde smeedt ze plannen om de mensheid een flinke loer te draaien. Maar daarvoor moet ze opnieuw tot voorzitter van de spokenbond verkozen worden, iets wat de andere spoken helemaal niet zien zitten. Dus ontvoert ze Sus Antigoon en dwingt hem promotie voor haar te maken. Die kan niet anders dan toegeven maar beseft niet dat de wraakplannen van de Madam veel verder gaan dan hij denkt en de mensheid in diepe ellende zullen storten. Als Wiske die snode plannen toevallig te zien krijgt neemt de zwarte toverkol haar geheugen af. Suske en zijn vrienden trachten deze betovering te verbreken en ontdekken zo de vreselijke waarheid.’

Dit is het voorlopige coverontwerp:

Later in het jaar verschijnen nog deel 354 De Zwijgende Zwollem en deel 355 De Fluitende Olifant. Zodra we hierover meer weten, voegen we dat hier toe.

 

Suske en Wiske Hommage

Dit jaar verschijnt het vierde album in de Suske en Wiske Hommage reeks, na het derde deel De Kwakkelende Kwakzalver. Het vierde deel belooft ook weer een bijzonder album te worden, want voor eenmaal neemt de opvolger van Willy Vandersteen, Paul Geerts (82), de tekenpen nog eens ter hand. Voor deze gelegenheid zal hij ook het scenario schrijven.

 

Suske en Wiske in 2020

Het album heet De Preutse Prinses en de inhoud is als volgt:

‘Lambik heeft een Thais masker gekocht op een rommelmarkt. Op een nacht begint het te brabbelen. Dankzij Barabas’ klankentapper wordt het gebrabbel verstaanbaar. Het masker blijkt 152 jaar oud te zijn en afkomstig uit het Himmapan bos. Het vraagt om hulp, want de koning is oud en heeft een opvolger nodig. De jongste zoon en zijn verloofde zijn aangeduid als troonopvolgers, maar ze zijn momenteel vermist. De oudste zoon is minder geliefd. Hij is stikjaloers op zijn broer en doet er alles aan om te verhinderen dat hij de troon zal bestijgen. Hoog tijd om nog eens te reizen met de teletijdmachine om de prins en zijn verloofde te gaan zoeken.’

Een andere oudgediende van Studio Vandersteen Eric de Rop (62) zal het inkten verzorgen.

De website defameuzefanclub.nl deelde al een aantal stroken uit het album, dat een cover krijgt in de oude stijl van de rode reeks.

Update: Het album zou oorspronkelijk al op 30 maart 2020 verschijnen. De verschijningsdatum is door de situatie rondom het Coronavirus verplaatst naar 20 mei 2020.

Update 21 mei 2020:  We hebben het album al gelezen, lees onze review hier.

Suske en Wiske in 2020\

De Kronieken van Amoras

Op 13 mei 2020 komt deel 6 uit van De Kronieken van Amoras door Marc Legendre en Charel Cambré.

‘Om definitief uit de geldzorgen te raken, bewandelen zowel Suske en Wiske als Jerom en Lambik duistere paden. Vanzelfsprekend loopt het slecht af en Wiske verdwijnt spoorloos.’

In de voorjaarsfolder van Standaard Uitgeverij zien we al wat schetsen uit dit nieuwe deel:

Suske en Wiske in 2020

En dit is de cover van het album, dat De Underdog zal heten:

Amoras 6

 

Suske en Wiske Junior

Voor de allerkleinste Suske en Wiske fans komt Suske en Wiske Junior terug in een nieuw jasje. Deze keer gemaakt door tekenaar Charel Cambré en geschreven door Kim Duchateau. Een eerste deel verschijnt op 11 maart.

Suske en Wiske Junior

Het zal gaan om korte gags rond Suske, Wiske, Sidonia, professor Barabas en diverse andere karakters die bekend zijn uit de reguliere reeks.

Suske en Wiske Junior

Integralen van de Blauwe Reeks

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van Suske en Wiske zal Standaard Uitgeverij de 8 verhalen uit de Blauwe Reeks, die Willy Vandersteen maakte voor het weekblad Kuifje, in twee integralen uitgeven.

Het gaat om de complete versies met nieuwe inkleuring en tekst, die ook al als losse delen verschenen in de classics reeks. De integralen krijgen een achtergronddossier van Marcel Wilmet.

De eerste integrale verschijnt in juli 2020 en bevat de verhalen Het Spaanse Spook, De Bronzen Sleutel, De Tartaarse Helm en De Schat van Beersel.

Suske en Wiske in 2020 Suske en Wiske in 2020

De Sonometer

Alsof Suske en Wiske in 2020 nog niet voldoende bijzondere uitgaven kent, komt er nog een bijzonder album uit aan het eind van 2020.

Willy Vandersteen was na de eerste 8 verhalen uit de blauwe reeks begonnen aan een negende verhaal met de titel De Sonometer. Dit verhaal is echter nooit voltooid. Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Suske en Wiske zal het album worden uitgewerkt door tekenaar Dirk Stallaert en scenarist François Corteggiani.

Vandersteen heeft eind jaren ’50 slechts enkele pagina’s van het verhaal uitgewerkt, waaronder onderstaande schets.

De Sonometer

 

Zodra we meer weten over De Sonometer of andere uitgaven in 2020 zullen we dit artikel updaten.

Lees Meer!