NieuwsSliderUitgelicht

Suske en Wiske in 2022 | Vooruitblik | update 8 oktober

De Kale Kroon, De Kronieken van Amoras deel 10 en veel korte verhalen. Wat staat er allemaal op het programma voor Suske en Wiske in 2022?

Suske en Wiske in 2022

update 8 oktober 2022: verschillende nieuwe covers, afbeeldingen en omschrijvingen toegevoegd

Dit is wat we op dit moment al weten over de te verschijnen albums van Standaard Uitgeverij in 2022:

De reguliere stripreeks van Suske en Wiske in 2022

Eerder dit jaar verscheen al Suske en Wiske 361 – De Grot van Gregorius.

Suske en Wiske in 2022

De inhoud van het verhaal:

In Suske en Wiske 361 maken onze twee helden een wandeling in een groot oerbos. Ze komen daar een uitgeputte jongen, Marek, tegen, die op de vlucht blijkt voor een gangster.

‘Ze besluiten de vluchteling te helpen en kunnen zijn achtervolger afschudden maar raken daardoor hopeloos verdwaald in het woud. De jongeman belooft hen terug te brengen naar de bewoonde wereld en samen trekken ze verder.

Maar gaandeweg ontdekken Suske en Wiske dat Marek iets voor hen verborgen houdt. Als dan ook Sidonia en Lambik ondertussen met de politie een zoekactie ondernemen en er ook daarbij onverklaarbare zaken gebeuren, blijkt al gauw dat er iets helemaal anders aan de hand is.

Op 5 april 2022 verschijnt Suske en Wiske 362 – De Kale Kroon

Suske en Wiske 362

De inhoud van dit album is als volgt:

Prins Suzko en prinses Wizka gaan onder begeleiding van hofbediende Lambikov op stap om zes proeven te gaan doen. Deze tsarenproef moet uitmaken wie van beide aangenomen kinderen de troon van tsarina Annah zal bemachtigen.

Al snel blijken de tsarenproeven levensgevaarlijk en steekt iemand die zelf op de troon wil zitten hen stokken in de wielen. Daarnaast dreigt een jaloerse koning van een buurland ook nog eens met het plan om het land te veroveren.

Dit zijn wat schetsen voor het album:

Op 31 mei 2022 verschijnt Suske en Wiske 363 – De Maffe Markies

De uitgever geeft de volgende inhoud mee voor het album:

‘Vader Van Zwollem heeft een speelcomplex en wil de hele dag ravotten. Omdat dit alle tijd van zijn dochter Anne-Marie opeist, is deze depressief. Ze is op zoek naar de liefde. Daarom willen onze vrienden haar opbeuren met een romantisch bal op het kasteel van Hingene. Hiervoor moeten ze naar het verleden. Maar tijdens de reis gaat de teletijdmachine stuk en zitten Suske en Wiske met hun aanhang vast in het verleden.

Wanneer blijkt dat de hertog van Hingene op reis is, geeft vader Van Zwollem zich uit voor diens vervanger. Zo bezorgt hij onze vrienden onderdak in het kasteel en kunnen ze een bal organiseren. Maar dan duikt een genodigde op die niet is wie hij beweert. Algauw dreigt de droom van Anne-Marie uit elkaar te spatten en zijn onze vrienden in groot gevaar.’

Op de website van De Perfect Podcast zijn al twee pagina’s uit het verhaal te bekijken.

Dit is de afbeelding op de achterkant van het album:

Op 7 september 2022 verschijnt Suske en Wiske 364 – De Gulden Krijger

‘Jerom krijgt de hoofdrol in een Hollywoodfilm over native Americans. Een superheldenproductie waarin hij de Gulden Krijger speelt, een supersterke Indiaan. Maar de opnamen worden gesaboteerd en het is duidelijk dat men Jerom naar het leven staat. Suske en Wiske gaan op zoek naar de daders en ontdekken zo het bestaan van een oude legende over een eeuwenoude goudschat. De zoektocht wordt aangevat maar al snel beseffen ze niet alleen te zijn.’

Dit is de cover en backcover van het album:

Suske en Wiske 364

Dit is voorproefje van De Gulden Krijger die te zien is op de website van Wout Schoonis.

Update: intussen is het album uit. Lees in dit artikel onze review van De Gulden Krijger.

Op 25 oktober 2022 verschijnt ook nog Suske en Wiske 365 – De Boze Boleet

Dit is de cover van het album:

‘Een collega van Barabas is op zoek naar een medicijn voor haar vader. Deze lijdt namelijk aan een zeldzame ziekte. De collega heeft ontdekt dat het geneesmiddel uit een zeer zeldzame paddenstoel kan gehaald worden. Deze komt enkel voor op een bijzonder eiland, begroeit met duizenden soorten zwammen.

Een ongeval zorgt ervoor dat het speciale onderzoeksteam uit elkaar gerukt wordt. En beide partijen ontdekken al gauw dat de zoektocht naar de zeldzame zwam helemaal niet zo onschuldig is en deel uitmaakt van een snood plan.’

Op de website van De Perfecte Podcast is ook een andere afbeelding te vinden, vermoedelijk de backcover.

De Kronieken van Amoras in 2022

Op 31 mei 2022 verschijnt De Kronieken van Amoras deel 10 – De Zaak Sus Antigoon 2

De opvolger dan De Zaak Sus Antigoon 1 kent de volgende inhoud:

‘Professor Barabas doet een onverklaarbare ontdekking en stuurt Suske, Wiske en Lambik naar het eiland Amoras om het logboek van de Antverpia te halen.

Maar de aanwezigheid van onze vrienden op het eiland zorgt voor spanningen en uiteindelijk moeten Suske en Wiske onderduiken. Waar kan dat beter dan in het wrak van de Antverpia? Daar durven Antigoon en zijn kompanen immers niet te komen want de geest van de Spanjaard waart er rond…

Stripspeciaalzaak.be wist al te melden dat we Rikki, de broer van Wiske, opnieuw zullen tegenkomen in dit album.

Op 26 oktober 2022 verschijnt De Kronieken van Amoras deel 11 – Schanulleke.

Dit is de cover van het album:

De uitgever geeft de volgende omschrijving mee van de inhoud:

‘In Schanulleke ontdekken we hoe en waarom op het paradijselijke eiland Amoras het allesbepalende ruziën tussen de Mageren en de Vetten begon. Maar er is ook het verhaal van Wiske die op een dag haar lievelingspop verliest.

Niet veel later duikt ze op in beelden die met de teletijdmachine op Amoras worden gemaakt. Iedereen twijfelt of het wel om dezelfde pop gaat. Sidonia en Jerom willen de ontroostbare Wiske helpen en overhalen professor Barabas om hen naar Amoras te zenden om Schanulleke te ruilen voor een andere voddenpop.’

Suske en Wiske Hommage albums in 2022

Op 3 mei 2022 komt Suske en Wiske hommage deel 6 uit. Het album heet Geduvel op de Heide en wordt getekend door Jan Bosschaert en geschreven door Marc Legendre. (lees onze review in dit artikel)

Suske en Wiske hommage 6

Marc Legendre kennen we natuurlijk ook van de Amoras reeks en Jan Bosschaert tekende al eerder een Suske en Wiske hommage voor SOS Kinderdorpen: De Verwoede Verzamelaar.

Het album is het 6e deel in de hommage reeks en volgt op hommages van o.a. Gerben Valkema, Jean Marc Krings en Paul Geerts.

De inhoud van het album is als volgt:

‘Lambik koopt een caravan en organiseert een uitstapje met Jerom en tante Sidonia naar de Kalmthoutse heide. Suske en Wiske verblijven er op het landgoed van een oude bekende, maar wanneer de anderen ter plaatse komen, blijkt hun kampplaats overhoop gehaald en zijn ze verdwenen.’

Jan Bosschaert tekende een fragment uit het nieuwe album voor de cover van het 137e nummer van Versus, het clubblad van De Fameuze Fanclub, dat in maart 2022 uitkomt:

En er komt dit jaar nog een hommage album uit. Op 23 november 2022 tekent Dirk Stallaert De Verdwenen Joker op scenario van Ronald Grossey.

Het verhaal speelt zich af rondom de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Lambik komt in het bezit van een kaartspel waarin een aantal kaarten ontbreken. Als het kaartspel wordt gestolen, ontwikkelt zich een spannend avontuur met Amerikaans geheim agenten en Russische spionnen.

Op de website van De Fameuze Fanclub staat een uitgebreide beschrijving en een overzicht van de verschillende edities. Ook zijn daar de eerste drie pagina’s te lezen. Dit is een fragment:

Dirk Stallaert tekende in 2020 al het album De Sonometer in de stijl van de Blauwe Reeks. (Lees hier onze recensie van dat album). Ook voor dit album hanteert hij dezelfde klare lijnen.

Suske en Wiske in het Kort voor 2022

Ook in 2022 komen er 10 oudere korte verhalen van Suske en Wiske uit in de reeks Suske en Wiske in het Kort. Het gaat om heruitgaven van eerder verschenen reclame of gelegenheidsuitgaven.

In april 2022 gaat het om deel 31 Het Betoverende Boek, deel 32 De Laaiende Linies en deel 33 Het Monster van Loch Ness.

In juni 2022 verschijnen dan deel 34 Het Spruitende Sprotje, deel 35 De Zilveren Appels en deel 36 De Gouden Bloem.

Suske en Wiske in 2022

Tenslotte verschijnen in oktober 2022 deel 37 Sprookjesnacht Aan Zee, deel 38 De Bosbollebozen, deel 39 Toffe Tiko en deel 40 De Lollige Lakens.

Overige uitgaven in 2022

In januari 2022 kwam Suske en Wiske Junior deel 7 Rake Klappen uit. Dit is de cover van dat album:

Op 31 mei 2022 volgt deel 8 in deze reeks, Wegwezen Krimson:

Op 5 oktober volgt nog deel 9 van Suske en Wiske Junior, Verboden Te Heksen.

Zodra we meer beeldmateriaal en informatie hebben over andere uitgaven in 2022 zullen we dit artikel updaten.

Lees meer!
Back to top button