Bespreking

Comic Review: The Old Guard – Volume 1

Begin juli 2020 ging op Netflix de actiefilm The Old Guard in Première.

The Old Guard

De film met o.a. Charlize Theron was al binnen enkele dagen de meest bekeken film op het platform. Hij is gebaseerd op een Amerikaanse comic uit 2017, die is geschreven door Greg Rucka en getekend door Leandro Fernandez. De comics zijn intussen gebundeld in twee volumes. De film zelf is gebaseerd op The Old Guard – Volume 1: Opening Fire.

The Old Guard

Deze comic gaat over een aantal onsterfelijke mensen, die al heel lang op aarde rondzwerven. Ze blijven er altijd jong uitzien en als ze gewond raken, genezen ze binnen een paar minuten. In het verleden hebben ze meegevochten in allerlei oorlogen en in het heden bieden ze zo nu en dan hun diensten aan aan allerlei opdrachtgevers.

In Volume 1 komen ze in contact met een ex-CIA agent, die hun vraagt om een aantal gegijzelde kinderen te bevrijden in het midden oosten. Die opdracht blijkt een valstrik te zijn, van iemand die achter hun geheim van onsterfelijkheid aan zit. Om hun geheim te bewaren moet The Old Guard achter deze opdrachtgever aan.

We kennen het thema van onsterfelijkheid natuurlijk al van vampier verhalen en bijvoorbeeld de Wolverine Comic. Het is een gegeven dat meestal aanleiding is voor veel actie en geweld, maar ook voor bespiegelingen over het leven. Dat is in The Old Guard niet anders. Maar deze thema’s worden erg goed uitgewerkt.

The Old Guard

De vijf onsterfelijken worden aangevoerd door de oudste van het stel, Andy, of Andromache zoals ze vroeger heette. Zij is behoorlijk cynisch geworden door alle mensen die ze in haar leven heeft verloren. Tegelijkertijd heeft ze wel geleerd om alle talen in de wereld te spreken en beheerst ze alle vechttechnieken en wapens. Naast drie mannen, die een paar eeuwen jonger zijn dan zij, is er ook de nieuwkomer soldaat Nile. Zij ontdekt tijdens een missie in Afghanistan dat ze onsterfelijk is. Ze wordt door Andy in contact gebracht met de rest van team.

Eigenlijk vormen de relaties tussen de 5 personages het hart van dit verhaal. Elk personage heeft zijn eigen manier om om te gaan met het onsterfelijk zijn. Hun verschillende karakters bepalen ook het verloop van dit verhaal. Daarnaast staat dit verhaal ook bol van spectaculaire en extreme actiescenes, die vaak over de top gaan.  Maar die scenes staan altijd in dienst van het onderliggende thema.

De dynamische tekenstijl van Leandro Fernandez sluit mooi op dit thema aan. Zijn personages zijn wat abstract vormgegeven en hij gebruikt veel schaduw en contrast. Het gebrek aan realistische details wordt ruimschoots gecompenseerd door de sfeer die hierdoor ontstaat. De hoofdfiguren worden nogal eens flink lekgeschoten. Je moet er niet aan denken dat alle hierdoor ontstane wonden realistisch in beeld worden gebracht. Door de expressief knallende inkleuring wordt niettemin heel duidelijk in wat voor hel de personages terecht komen.

 

De Netflix film en de comic

De Netflix film volgt grotendeels het verhaal van de comic. Ook veel dialogen zijn letterlijk overgenomen. Charlize Theron speelt een prima Andy en ook de andere rollen zijn goed ingevuld. Wat wel opvalt is dat de comic nog een stuk gewelddadiger is, dan de film, die toch ook niet braaf is. Enkele actiescenes zijn niet opgenomen in de film.

Daarnaast valt op dat de comic ook veel meer humor bevat. In de film heeft Andy heel veel overredingskracht en geweld nodig om nieuwkomer Nile ervan te overtuigen dat ze onsterfelijk is. In de comic speelt dit geen grote rol. Ze is al snel deel van het team.

Hoewel ook in de film een grote rol is weggelegd voor de bespiegelingen over zo’n lang leven, is dit minder goed uitgewerkt dan in de comic. In de film komt de motivatie voor handelingen van bepaalde personages soms als een grote verrassing. In de comic worden ze wat verder uitgewerkt en zijn daardoor wat geloofwaardiger.

In het algemeen zou je kunnen zeggen dat de comic wat scherper is dan de film. De film lijkt veel meer om de spectaculaire actie te draaien, terwijl de comic een veel diepere emotionele laag toevoegt. Daarom is het de moeite waard om ook de comic van The Old Guard eens te bekijken als je de film al eens gezien hebt.

Lees meer!

8.7

Verhaal

8.5/10

Tekeningen

8.5/10

Inkleuring

9.0/10

Pros

  • Actievol verhaal met een hart
  • De comic is scherper dan de film
  • Veel humor
Back to top button